Srbima na Žuči oteta zemlja u bescijenje

12.06.2024. 19:58
2
IZVOR: srna.rs

Spomenik "Krila slobode" Bošnjaci su izgradili na srpskoj zemlji na Žuči koju je od vlasnika Srba otkupila sarajevska opština Novi Grad po mizernoj cijeni od četiri KM po metru kvadratnom, rekli su vlasnici te zemlje čiji su preci vijekovima živjeli na Žuči.

Oni su naglasili da je ovom mizernom cijenom opština Novi Grad prekršila Aneks sedam Dejtonskog sporazuma u kome stoji da nijedna strana ne smije donositi jednostranu odluku, već da mora poštovati zakone i gradske zemljišne zone definisane prije 1. aprila 1992. godine.

Međutim, smatraju Žučani, prilikom otkupa zemljišta opština je izmislila neku nepostojeću zonu i po njoj isplatila vlasnike po minimalnoj, čak mizernoj cijeni. Srpsku zemlju na Žuči su, kažu, njeni vlasnici mukotrpno održavali, a bahate sarajevske vlasti oduzele za minimalnu naknadu.

Žučani su istakli da je opština izgradila ovaj spomenik i strelište bez adekvatnog urbanističkog plana jer je nacrt plana bio izložen na uvid u februaru i još nije usvojen, a trebalo je da bude završen do kraja 2019. godine.

Srbi sa Žuči ističu da su u toku ratnog i poratnog perioda na njihovim imanjima isječeni šuma i voćnjaci, uništena komunalna infrastruktura, porušeno čak i mjesno srpsko groblje, a imanja nekontrolisano korišćena i uništavana od trećih lica.

Žučani kažu da su se obraćali pismima i molbama Parlamentarnoj skupštini i Domu naroda BiH, navodeći da su federalne i opštinske vlasti uzurpirala sva ranije stečena prava Srba na Žuči, ali nije pomoglo.

Federalne, vlasti Kantona Sarajevo i opštine Novi Grad nisu pokazali nikakav interes da se riješi pitanje Srba sa Žuči, te da njihovu imovinu ne ugrožavaju treća lica koja su je koristila kao svoju.

Navodeći da iz bezbjednosnih razloga nisu mogli braniti nelegalno korišćenje njihovih imanja, Žučani su rekli da su tražili od federalne policije da zaštite srpsku imovinu na Žuči, ali je stizao uglavnom isti odgovor da policija aktivno radi na zaštiti imovine na Žuči i pronalasku lica koja su je uzurpirala.

Žučani tvrde da uprkos naporima da putem zvaničnih organa zaštite svoja vlasnička prava i riješe probleme, sarajevska opština Novi Grad nastavila da krši srpska prava tako što je u 2015. godini planirala da dijelom izvrši otkup zemljišta.

"Vrhunac obesmišljavanja na raspolaganje Srba svojom zemljom, smišljeno, tendenciozno i na diskriminirajući način, opština Novi Grad prilagodila je odluku o utvrđivanju naknade za građevinsko zemljište tako što je u šestoj građevinskj zoni u koju je svrstana srpska zemlja na Žuči, smanjila minimalnu cijenu od 10, na četiri KM za metar kvadratni, što je čista otimačina", kažu Srbi sa Žuči.

Tako je većina protjeranih Srba sa Žuči – Pajdakovići, Živkovići, Bjelakovići, Mijatovići, Tomići, Sikiraši, Vladušići, Trivkovići, Antonijevići i drugi, raznim mahinacijama i pritiscima izgubili u bescijenje svoja vjekovna ognjišta na Žuči.

Žučani su, nažalost, prošli trostruku golgotu koju nikada neće zaboraviti – prvo su morali napustiti svoja imanja od naoružanih muslimanskih falangi da bi spasili žive glave, drugo imali su neviđenih problema da poslije rata uđu u vlastiti posjed i treće, raznim i neprimjerenim mahincijama sarajevske vlasti su im oduzeli zemlju po bagatelnim cijenama.

Otvaranje bošnjačkog spomenika na Žuči, kome je prisustvovao i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, održano je isti dan kada i Svesrpski sabor u Beogradu.

I dok sarajevske vlasti oduzimaju srpsku zemlju u bescijenje i "čiste" sve što je srpsko u Sarajevu, Komšić nastavlja da u svom stilu obmanjuje i sebe i sve oko sebe, samo da bi ostao na političkoj sceni i donekle bio primjetan, jer više nikome nije interesantan kao hrvatski član Predsjedništva izabran bošnjačkim glasovima.

Komšić se za govornicom na otvaranju spomenika na Žuči nijednom riječju nije zapitao gdje su Srbi koji su živjeli na Žuči, radili i gradili Sarajevo, planirali život, ženili se i udavali, i tu na Žuči gdje je sagrađen spomenik, sahranjivali svoje srodnike.

Ne, toga se Komšić nije želio sjetiti, niti mu je palo na pamet da se za govornicom zapita gdje su Srbi iz Sarajeva, šta je sa njihovom imovinom. Nije nijednom riječju pomenuo da se novim nacrtom urbanisičkog plana priprema otimačina srpske zemlje u sarajevskim opštinama Centar i Vogošća.

Komšić se nije zapitao kako je moguća da Srbi vlasnici zemlje u ovim opštinama neće moći da raspolažu svojom imovinom, kako je nacrtom predviđeno, iako su njeni zakoniti vlasnici.

Srbi kažu, da se ovim nacrtom hiljade dunuma srpske zemlje u Sarajevu pretvara u zelene površine na kojima vlasnici neće moći da grade, rade ili da je prodaju. Srbi ostaju nominalni vlasnici zemlje sa kojom će raspolagati Kanton Sarajevo, kako to predviđa najnoviji nacrt.

Komšiću je bitno da ponavlja da je na "BiH izvršena agresija", ali se nije zapitao kako je moguće da Srbi starosjedioci na Žuči i drugim dijelovima Sarajeva budu agresori na svoja imanja ili su, treba Komšića podsjetiti, agresori muslimani koji su protjerali Srbe sa vjekovnih sarajevskih ognjišta.

Nažalost, "zlatni ljiljan" ih je protjerao u ratu, dok u miru nastavlja da i dalje optužuje Srbe da su agresori na svoja imanja.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Skijaš 01.07.2024. 21:35
  Moj Javore ćepanico...eto Srbi otišli iz idile, blagostanja i divnog suživota sa merhametli muslimanima. Nemoj ko da pomisli da su pobjegli od noža.
 • Generic placeholder image
  Javor 16.06.2024. 07:14
  Neko pita "gdje su Zucani" i da su im "groblje porusili"?
  Žučani su na poziv ratnih zločinaca, Karadzića, Koljevica i drugih,da napuste Sarajevo, sami otišli u okupirane krajeve Bosne, od strane Srba. Pri tome su iskopavali svoje mrtve i nosili sa sobom, a groblja i grobove ostavili raskopane. Jeli bi to sada trebao neko, iz Federacije, da im obnavlja groblja, bez grobova
Povezane vijesti
Srbima u Lukavcu zabranjeno i druženje Srbima u Lukavcu zabranjeno i druženje
Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu
Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  17h 57m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  14h 48m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  19h 52m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  18h 39m
  3
 • Dvije bebe ispale iz kolica, prevezene u Urgentni centar
  23h 43m
  1