“Srbski pravoslavni pojci” iz Beograda održali koncert u Istočnom Sarajevu

08.04.2023. 20:12
0
IZVOR: srna.rs

Pubilici u Istočnom Sarajevu danas su se solističkim koncertom predstavili "Srbski pravoslavni pojci" iz Beograda i KUD-a "Kosovski božur" iz Kosovske Mitrovice, u sklopu kulturno-sportske manifestacije "Susreti srpskih zemalja".

"Srbski pravoslavni pojci" su se predstavili publici sa tri bloka pjesama - duhovnim, nacionalnim i etno iz svih krajeva gdje žive Srbi od Kosova i Metohije do Republike Srpske.

Marko Kačaverić, osnivač "Srbskih pravoslavnih pojaca", izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku nastupiti pred publikom u Istočnom Sarajevu i što je u okviru "Susreta srpskih zemalja" u prilici da posjeti Jahorinu, Pale i Istočno Sarajevo.

"Srbski pravoslavni pojci" se 12 godina bave očuvanjem srpske tradicionalne muzike izvodeći duhovne, etno i nacionalne pjesme svih krajeva Srbije.

KUD "Kosovski božur" iz Sremske Mitrovice koji je osnovan 1908. godine predstavio se publici sa igrama iz Pčinja i Vranjskog polja.

Tijana Nikolić se u ime KUD-a "Kosovski božur" zahvalila na toploj dobrodošlici s obzirom da prvi put nastupaju u Istočnom Sarajevu.

- Prelepo nam je u Istočnom Sarajevu i na Jahorini. Deca, članovi društva su prezadovoljni smeštajem i druženjem. Preko dana skijamo, a uveče se zabavljamo i družimo. Na Kosovo i Metohiju nosimo lepe utiske, a srce će nam biti veliko - rekla je Nikolićeva.

Ovogodišnji, 26. po redu, "Susreti srpskih zemalja" održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i sloganom "Vjera i jedinstvo naša snaga", a u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja.

U okviru "Susreta srpskih zemalja" danas je na stazi Poljice na Jahorini održano takmičenje u veleslalomu. U konkurenciji seniora najbolji je bio Rajko Lukić.

Lukić je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo što učestvuje u sportskom dijelu manifestacije koja ima za cilj da kroz sportsko druženje i sadržajne programe na najbolji način doprinese očuvanju veza Republike Srpske i Srbije i očuvanju identiteta srpskog naroda.

- Takmičimo se, družimo i veselimo. Drago nam je što smo u bratskoj Republici Srpskoj. Staze na Jahorini su super, vidi se puno napretka, da je mnogo uloženo i da se radi na infrastrukturi. Sve čestitke organizatorima i vlastima što ulažu u ovaj sport i u ovu planinu, gde su uslovi odlični - dodao je Lukić.

Predsjedavajući skupštine Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" Ljubinko Stojanović izjavio je novinarima da su se "Susreti srpskih zemalja" zahvaljujući sadržajima pretvorili u sabor kulturnog bogatstva Srba iz regiona.

On je naveo da će sutra na Jahorini i Palama biti održano završno veče na kojem će biti dodjeljene diplome i medalje, i to će biti prilika za sabiranje rezultata ovogodišnjih "Susreta srpskih zemalja".

U hotelu "Rajska dolina" na Jahorini sutra će u 12.00 časova biti organizovano "Srpsko kolo", a u Srpskom kulturnom centru Pale u 17.00 časova koncert KUD-a "Gradimir" iz Beograda, "Srpskog veza" iz Kumanova i "Veselina Masleše" iz Banjaluke, a posljednjeg dana, 10. aprila, predviđen je rastanak učesnika.

Prvi "Susreti srpskih zemalja" organizovani su u februaru 1995. godine. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Proslavljena krsna slava grada Istočno Sarajevo (FOTO) Proslavljena krsna slava grada Istočno Sarajevo (FOTO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 54m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 45m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 32m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 58m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 40m
    0