“Србски православни појци” из Београда одржали концерт у Источном Сарајеву

08.04.2023. 20:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Пубилици у Источном Сарајеву данас су се солистичким концертом представили "Србски православни појци" из Београда и КУД-а "Косовски божур" из Косовске Митровице, у склопу културно-спортске манифестације "Сусрети српских земаља".

"Србски православни појци" су се представили публици са три блока пјесама - духовним, националним и етно из свих крајева гдје живе Срби од Косова и Метохије до Републике Српске.

Марко Качаверић, оснивач "Србских православних појаца", изразио је задовољство што је имао прилику наступити пред публиком у Источном Сарајеву и што је у оквиру "Сусрета српских земаља" у прилици да посјети Јахорину, Пале и Источно Сарајево.

"Србски православни појци" се 12 година баве очувањем српске традиционалне музике изводећи духовне, етно и националне пјесме свих крајева Србије.

КУД "Косовски божур" из Сремске Митровице који је основан 1908. године представио се публици са играма из Пчиња и Врањског поља.

Тијана Николић се у име КУД-а "Косовски божур" захвалила на топлој добродошлици с обзиром да први пут наступају у Источном Сарајеву.

- Прелепо нам је у Источном Сарајеву и на Јахорини. Деца, чланови друштва су презадовољни смештајем и дружењем. Преко дана скијамо, а увече се забављамо и дружимо. На Косово и Метохију носимо лепе утиске, а срце ће нам бити велико - рекла је Николићева.

Овогодишњи, 26. по реду, "Сусрети српских земаља" одржавају се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и слоганом "Вјера и јединство наша снага", а у организацији Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда, Представништва Републике Српске у Србији и уз помоћ дугогодишњих пријатеља.

У оквиру "Сусрета српских земаља" данас је на стази Пољице на Јахорини одржано такмичење у велеслалому. У конкуренцији сениора најбољи је био Рајко Лукић.

Лукић је у изјави новинарима изразио задовољство што учествује у спортском дијелу манифестације која има за циљ да кроз спортско дружење и садржајне програме на најбољи начин допринесе очувању веза Републике Српске и Србије и очувању идентитета српског народа.

- Такмичимо се, дружимо и веселимо. Драго нам је што смо у братској Републици Српској. Стазе на Јахорини су супер, види се пуно напретка, да је много уложено и да се ради на инфраструктури. Све честитке организаторима и властима што улажу у овај спорт и у ову планину, где су услови одлични - додао је Лукић.

Предсједавајући скупштине Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" Љубинко Стојановић изјавио је новинарима да су се "Сусрети српских земаља" захваљујући садржајима претворили у сабор културног богатства Срба из региона.

Он је навео да ће сутра на Јахорини и Палама бити одржано завршно вече на којем ће бити додјељене дипломе и медаље, и то ће бити прилика за сабирање резултата овогодишњих "Сусрета српских земаља".

У хотелу "Рајска долина" на Јахорини сутра ће у 12.00 часова бити организовано "Српско коло", а у Српском културном центру Пале у 17.00 часова концерт КУД-а "Градимир" из Београда, "Српског веза" из Куманова и "Веселина Маслеше" из Бањалуке, а посљедњег дана, 10. априла, предвиђен је растанак учесника.

Први "Сусрети српских земаља" организовани су у фебруару 1995. године. 

Коментари 0
Повезане вијести
Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву
Витомир Митрић: Језик луткарства је језик свих народа свијета Витомир Митрић: Језик луткарства је језик свих народа свијета
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 4m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 46m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 14m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 35m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 44m
    0