Srednja škola "28. juni" obilježila Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO)

15.09.2023. 13:05
0
IZVOR: katera.news

Istorijskim časom i podizanjem zastave na jarbol, učenici i rukovodstvo Srednje škole "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevo obilježili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Direktor Srednje škole "28. juni" Boris Brajović istakao je da se na dan kada je probijen Solunski front slavi i  praznik srpskog jedinstva i da je to važan istorijski datum.

- Razred koji je prošle godine ostvario najbolje rezultate imaće čast da iznese i na jarbol podigne srpsku zastavu – rekao je Brajović dodajući da će učenici tog odjeljenja biti nagrađeni zbog postignutog uspjeha.

Istorijski čas održao je profesor istorije Lazar Škobo kojje poručeno da se mora njegovati kultura sjećanja, te poštovati nacionalni simboli i tradicija srpskog naroda.

Škobo je naveo da je jedan od nacionalnih simbola i zastava koja se mijenjala tokom istorije.

- Prvo pojavljivanje srpske zastave vezuje se za period kralja Vladislava. U to doba zastave su predstavljale obilježje vladarskih porodica. Ova tvrdnja potkrijepljuje se podacima iz spiska župana Dese, koji je 1281. godine naložio da se iz Dubrovnika vrate stvari iz blagajne njegovog oca, a među njima se nalazila zastava crveno-plave boje koja je opisana kao vecilum unum de zendato rubeo et blavo - zastava od platna crvenog i plavog – rekao je Škobo.

Škobo je naveo da je za vrijeme cara Dušana na zastavi Srbije stajao crveni dvoglavi orao na žutoj pozadini, te da je to crtež na mapi iz 1339. godine.

- Srbija je dug vremenski period bila pod Osmanlijama, a tek po izbijanju ustanaka zavijorile su se srpske zastave. U to vrijeme na zastavama je bio krst, simbol borbe za slobodu, ali i hrišćanstva. Tome u prilogu najbolje govori slika Paje Jovanovića, Takovski ustana, na kojoj se jasno vidi Miloš Obrenović koji drži zastavu sa crvenim krstom – objasnio je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Govoreći o istoriji srpske zastave, Škobo je istakao da je Srbija Sretenjskim ustavom iz 1835. godine odredila kako će izgledati njena zastava, ali da se i ona razlikuje od današnje.

- Boje zastave bile su crvena, bijela i čelikasto-ugasita. Mnogi istoričari misle da je ideja za zastavu potekla od Francuske, tačnije njihove revolucije. Međutim, samo par mjeseci kasnije ustav je ukinut, donešen je novi i zastava Srbije dobija nov izgled koji je zadržala do danas. Zastavu su činile crvena, plava i bijela boja, s tim što su se na njoj nalazile zvjezdice koje su predstavljale odanost sultanu – pojasnio je on.

Međutim, dodaje Škobo, Miloš Obrenović će ponovo promijeniti zastavu Srbije i krst i ocila zamijeniti za krunu i dvoglavog orla.

- Raspored boja ostaće isti i takav izgled zadržan je sve do Drugog svjetskog rata. Po njegovom završetku, ti simboli su uklonjeni i zamijenjeni petokrakom. Raspored boja je zamijenjen, pa je tada zastava bila plavo-bijelo-crvena. Takva zastava predstavljala je SFRJ sve do njenog raspada, nakon čega je  sklonjena petokraka – rekao je on i podsjetio da je srpska zastava sastoji od tri boje, i da svaka od njih ima svoje značenje.

- Crvena predstavlja krv heroja koji su stradila u borbi za slobodu, plava simbol nebo kome se teži, a bijela simboluzuje mlijeko kojim se hrane srpska djeca – zaključio je Škobo.

Marija Krsmanović, učenica trećeg tri odjeljenja, smjera za tehničara informacionih tehnologija, rekla je da je njenom odjeljenju pripala čast da u ime svih učenika škole isnesu zastavu.

 Danas će se zastava vijoriti na vjetru kao podsjetnik na žrtvu koju su naši preci podnijeli za slobodu svog naroda – istakla je Krsmanovićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    21h 36m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    11h 32m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    23h 23m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    19h 3m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    22h 23m
    0