Srpska dobija zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu

02.03.2021. 18:18
0
IZVOR: srpskainfo.com

Fizički napad, prijetnja, verbalno napadanje, obraćanje uz viku ili vrijeđanje samo su neki od pojmova definisanih kao uznemiravanje na radu posebnim zakonom koji je usvojen u Narodnoj skupštini u formi nacrta.

Republika Srpska prvi put posebnim zakonom definiše ovu oblast Nacrtom zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, čije se stupanje na snagu očekuje u drugoj polovini godine. Narodni poslanici su ga usvojili u formi nacrta, dali su potpunu podršku za zaštitu prava radnika, te su ga uputili u javnu raspravu kako bi Srpska dobila što kvalitetnije rješenje.

Uznemiravanje na radu, po zakonu, jeste svako ponašanje prema radniku, grupi radnika ili poslodavcu, koje može da nanese štetu fizičke, psihičke ili seksualne prirode. Uznemiravanje na radu može biti jednokratno ili kontinuirano, aktivno ili pasivno postupanje, između radnika ili između radnika i pretpostavljenih, radnika nad pretpostavljenim ili upućeno od trećih lica s kojima radnik dolazi u kontakt u obavljanju svojih poslova.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Duško Milunović, rekao je da se Nacrtom zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu zabranjuje, između ostalog, seksualno uznemiravanje i nasilje po osnovu pola. Zabranjuje se i sistematsko zlostavljanje radnika od poslodavaca, odnosno mobing.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Srpskoj veća kazna zbog džointa nego za pedofiliju U Srpskoj veća kazna zbog džointa nego za pedofiliju
Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo
Na današnji dan usvojen Zakon o zaštiti naziva Republika Srpska Na današnji dan usvojen Zakon o zaštiti naziva Republika Srpska
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    12h 30m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 14m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    5h 59m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    2h 58m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    23h 41m
    0