Српска добија закон о заштити од узнемиравања на раду

02.03.2021. 18:18
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Физички напад, пријетња, вербално нападање, обраћање уз вику или вријеђање само су неки од појмова дефинисаних као узнемиравање на раду посебним законом који је усвојен у Народној скупштини у форми нацрта.

Република Српска први пут посебним законом дефинише ову област Нацртом закона о заштити од узнемиравања на раду, чије се ступање на снагу очекује у другој половини године. Народни посланици су га усвојили у форми нацрта, дали су потпуну подршку за заштиту права радника, те су га упутили у јавну расправу како би Српска добила што квалитетније рјешење.

Узнемиравање на раду, по закону, јесте свако понашање према раднику, групи радника или послодавцу, које може да нанесе штету физичке, психичке или сексуалне природе. Узнемиравање на раду може бити једнократно или континуирано, активно или пасивно поступање, између радника или између радника и претпостављених, радника над претпостављеним или упућено од трећих лица с којима радник долази у контакт у обављању својих послова.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Душко Милуновић, рекао је да се Нацртом закона о заштити од узнемиравања на раду забрањује, између осталог, сексуално узнемиравање и насиље по основу пола. Забрањује се и систематско злостављање радника од послодаваца, односно мобинг.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској већа казна због џоинта него за педофилију У Српској већа казна због џоинта него за педофилију
Република Српска уводи фемицид у законодавство Република Српска уводи фемицид у законодавство
На данашњи дан усвојен Закон о заштити назива Република Српска На данашњи дан усвојен Закон о заштити назива Република Српска
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 23m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 37m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 27m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 42m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 25m
    0