Srpska mučenica iz Goražda za Srpsku dala sve što je imala

02.09.2021. 20:16
1
IZVOR: KATERA

Srpska mučenica iz Goražda, baka Božana Delić za oslobođenje Republike Srpske u minulom Odbrambeno-otadžbinskom ratu dala je sve što je imala, četiri sina, kćerku, unuka i bližu familiju.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, Božani su stradali sinovi Novica (1939), Niko (1943), Jovo (1947) i Radivoje (1952) i kćerka Anđa Šekarić (1933).

U temelje Republike Srpske živote su položili i Božanin unuk, bratić i četiri zeta. Svi su zvjerski pobijeni, jer su bili Srbi.

Bake Božane već odavno nema, preminula je 2005. godine u dubokoj starosti, u 93. godini života. 

Herojsku žrtvu koju je ova nedužna žena podnijela mnogi i danas pamte i prepričavaju, i sa tugom je pominju. 

Pripadnici takozvane Armije BiH osumnjičeni su da su 20. maja 1992. godine napali nezaštićeno i nebranjeno srpsko selo Crkvine kod Goražda i zarobili 14 članova porodica Delić, Žmukić, Matović i Pejović. 

Slika

Anđa Delić Šekarić/Foto: zlocininadsrbima.com

Nakon izvjesnog vremena u selo su vratili pet žena, koje su svakodnevno zlostavljali, piše portal "Vidovdan".

U tom napadu muslimanskih snaga 20. maja 1992. godine, prvobitno su zarobljeni, a kasnije strahovito mučeni i ubijeni Božanini sinovi Radivoje, Nikola (Niko), Jovo i Novica, ćerka Anđa Šekarić, koja je prethodno višestruko silovana, Pero Šekarić, Milutin Pejović, Ljubo Matović, Uglješa Žmukić i njegov sin Nikola.

Pobijeni Srbi su bili civili, koji su odlučili da ostanu u svom selu i bili su nedužni. Ubijeni su samo zato što su bili srpske nacionalnosti.

Božana je dočekala smrt, a da nije nikad saznala gdje se nalaze kosti njene ubijene djece i potomaka. Na pitanje ekipe RTRS-a, koja je snimala dokumentarni film "Na Drini grobnica", novinari su pitali baku Božanu zna li gdje su grobovi njene djece, a ona im je odgovorila riječima: "Drina je njihova grobnica".

Slika

Braća Delići/Foto: zlocininadsrbima.com

Božana je u tada u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) ispričala da nikad neće moći zaboraviti to jutro kada su ih tadašnje komšije muslimani napali nenaoružane, tukli, psovali, udarali njenu djecu pred njenim očima i vezali ih.

- Muške su povezali, tukući ih psovali im četničku majku… Okamenjena, nisam mogla vjerovati da bi dojučerašnje komšije mogle da budu toliki zlikovci… A mi smo im davali sve kad im je trebalo. Ni dan-danas mi nije jasno šta smo im skrivili, zbog čega su to uradili? – rekla je starica Božana za RTRS televiziju.

Svi stanovnici Crkvina bili su obični, nenaoružani civili i ljudi koji su se uvijek zalagali za suživot i toleranciju.

Nesebično su pomagali komšijama druge nacionalnosti, a o Delićima i danas brojni muslimani (Bošnjaci) imaju riječi hvale.

Oni takođe osuđuju taj neljudski i nehumani čin počinjen u njihovo ime nad ovom porodicom.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Radovan 13.09.2021. 11:03
    Ovakve i slične nesreće je trebalo stalno ponavljati da se ne zaboravi i tražiti krivca. Ovo nije izmišljeno, nije namješteno, nije prodato, nije svjesno žrtvovano kao Matkale 1 i 2, Tuzlanska kapija, Ferhadija, Srebrenica i sl.
Povezane vijesti
Preminuo pukovnik VRS Mirko Zinaić Preminuo pukovnik VRS Mirko Zinaić
Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994. Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994.
Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992. Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992.
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 23m
    0
  • Slani mafini
    13h 44m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 39m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 33m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 2m
    3