Srpska sprema prve tužbe protiv NATO-a

23.10.2023. 08:54
0
IZVOR: srna.rs

Republika Srpska, zajedno sa advokatskom kancelarijom "Aleksić" iz Srbije, i uz stručnu pomoć italijanskog advokata Anđela Fiora Tartalje, pokrenuće uskoro prve sudske postupke za naknadu štete zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom i ugrožavanja života i zdravlja ljudi, rekao je advokat Srđan Aleksić iz Aleksinca.

Aleksić je rekao da je dokazano da su osigomašenim uranijom bombardovana područja Hadžića i Han Pijeska, što je priznao i sam NATO savez, te dodao da je u BiH ispaljeno 10.000 projektila.

- To je sigurno ostavilo posljedice po lokalno stanovništvo koje je živjelo u perimetru od 50 do 100 kilometara - rekao je Aleksić i dodao i da izvještaj Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz 2001. godine ukazuje na pogubne posljedice ovog bombardovanja.

On je rekao da svi koji su oboljeli od raka u Srpskoj, ali i u Federaciji BiH, a bili su u spornim bombardovanim područjima, mogu da mu se obrate kako bi im bila pružena pravna pomoć da zatraže materijalnu nadoknadu.

- Prije samog podizanja tužbi prvo prethodi prikupljanje dokaza, što podrazumeva i medicinsku dokumentaciju. Uzeti uzorci tkiva ili krvi, slali bi se na biopsiju, odnosno ispitivanje u Torino, kako bi se pokazala i dokazala uzročno-posledična veza između bolesti i NATO bombardovanja - pojasnio je Aleksić, koji već godinama vodi pravnu bitku zastupajući ljude iz Srbije koji su u proteklom periodu oboljeli od raka.

On je naveo da je sav osiromašeni uranijum koji je korišćen na Balkanu bio u formi projektila kalibra 30 milimetara ispaljenih iz aviona A-10 američkog ratnog vazduhoplovstva.

- Oko 10.000 projektila ispaljeno je u BiH, a oko 31.000 projektila na Kosovu, što ukupno iznosi skoro 13 tona osiromašenog uranijuma. Kontaminirane su ogromne površine zemljišta, ali i vode. Ako znamo da je period raspada osiromašenog uranijuma 4,5 milijardi godina onda je više nego jasno o kakvom problemu je riječ - rekao je Aleksić za "Glas Srpske".

On je naveo da je poznati italijanski advokat Anđelo Fiori Tartalja izrazio spremnost da bude dio pravnog tima i najavio da će uskoro doći u Banjaluku kako bi dogovorili sve pojedinosti.

Aleksić je podsjetio da je riječ o advokatu koji je zastupao italijanske vojnike koji su svojevremeno boravili na Kosovu i Metohiji, ali i u BiH tokom ratnih godina, a koji su u kasnijem periodu oboljeli od raka.

- Tartalja je dobio više od 350 presuda za ugrožavanje zdravlja više od 8.000 italijanskih vojnika. On je uspio dokazati vezu između NATO bombi i obolevanja od kancera i njegova stručna pomoć će nam sigurno mnogo značiti - rekao je Aleksić i dodao da uticaj i ugled Tartalje ima veliki domet.

On je podsjetio se nedavno susreo sa Tarljatom u Italiji zajedno sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šaku lijekova mijenja jedan, ali... Šaku lijekova mijenja jedan, ali...
Kupovina stana u Srpskoj nemoguća misija, a ni opremanje nije jeftino Kupovina stana u Srpskoj nemoguća misija, a ni opremanje nije jeftino
Isplata socijalnih davanja za jun Isplata socijalnih davanja za jun
Najčitanije
 • Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
  45m
  3
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  14h 47m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  21h 18m
  7
 • Petar Bojović - slavljen i ponižen
  1h 21m
  1
 • Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO)
  3h 39m
  0