Српска спрема прве тужбе против НАТО-а

23.10.2023. 08:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Република Српска, заједно са адвокатском канцеларијом "Алексић" из Србије, и уз стручну помоћ италијанског адвоката Анђела Фиора Тартаље, покренуће ускоро прве судске поступке за накнаду штете због НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом и угрожавања живота и здравља људи, рекао је адвокат Срђан Алексић из Алексинца.

Алексић је рекао да је доказано да су осигомашеним уранијом бомбардована подручја Хаџића и Хан Пијеска, што је признао и сам НАТО савез, те додао да је у БиХ испаљено 10.000 пројектила.

- То је сигурно оставило посљедице по локално становништво које је живјело у периметру од 50 до 100 километара - рекао је Алексић и додао и да извјештај Парламентарне скупштине Савјета Европе из 2001. године указује на погубне посљедице овог бомбардовања.

Он је рекао да сви који су обољели од рака у Српској, али и у Федерацији БиХ, а били су у спорним бомбардованим подручјима, могу да му се обрате како би им била пружена правна помоћ да затраже материјалну надокнаду.

- Прије самог подизања тужби прво претходи прикупљање доказа, што подразумева и медицинску документацију. Узети узорци ткива или крви, слали би се на биопсију, односно испитивање у Торино, како би се показала и доказала узрочно-последична веза између болести и НАТО бомбардовања - појаснио је Алексић, који већ годинама води правну битку заступајући људе из Србије који су у протеклом периоду обољели од рака.

Он је навео да је сав осиромашени уранијум који је коришћен на Балкану био у форми пројектила калибра 30 милиметара испаљених из авиона А-10 америчког ратног ваздухопловства.

- Око 10.000 пројектила испаљено је у БиХ, а око 31.000 пројектила на Косову, што укупно износи скоро 13 тона осиромашеног уранијума. Контаминиране су огромне површине земљишта, али и воде. Ако знамо да је период распада осиромашеног уранијума 4,5 милијарди година онда је више него јасно о каквом проблему је ријеч - рекао је Алексић за "Глас Српске".

Он је навео да је познати италијански адвокат Анђело Фиори Тартаља изразио спремност да буде дио правног тима и најавио да ће ускоро доћи у Бањалуку како би договорили све појединости.

Алексић је подсјетио да је ријеч о адвокату који је заступао италијанске војнике који су својевремено боравили на Косову и Метохији, али и у БиХ током ратних година, а који су у каснијем периоду обољели од рака.

- Тартаља је добио више од 350 пресуда за угрожавање здравља више од 8.000 италијанских војника. Он је успио доказати везу између НАТО бомби и оболевања од канцера и његова стручна помоћ ће нам сигурно много значити - рекао је Алексић и додао да утицај и углед Тартаље има велики домет.

Он је подсјетио се недавно сусрео са Тарљатом у Италији заједно са предсједником Народне скупштине Републике Српске Ненадом Стевандићем.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    21h 28m
    3
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    23h 6m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    19h 14m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    16h 21m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    19h 19m
    0