Stanić : Budućnost je u razvoju poljoprivredne proizvodnje

18.05.2020. 18:46
0
IZVOR: Srna

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejana Stanić rekla je da očekuje da će predostojeći upis nove generacije studenata biti zadovoljavajući jer smatra da je budućnost upravo u razvoju poljoprivredne proizvodnje, čega su mnogi postali svjesni u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

-Mnogi od nas su tokom pojave virusa korona shvatili značaj poljoprivredne proizvodnje i pritom iskoristili raspoložive resurse s ciljem proizvodnje zdrave, domaće hrane, što je svakako za podršku i pohvalu uz nadu da će se taj trend nastaviti- rekla je Stanićeva za Srnu.

Stanićeva smatra da Republika Srpska i BiH imaju izuzetno povoljne uslove za razvoj poljoprivredne proizvodnje, da raspolažu sa brojnim prirodnim resursima, a da se samo aktivnim učešćem visoko obrazovanog kadra omogućava stručna primjena savremenih mjera u proizvodnji i na taj način obezbjeđuje dovoljna količina hrane za domaće i inostrano tržište.

-Naša očekivanja su da su mladi koji bi trebalo da naprave izbor pri upisu fakulteta, svjesni toga, kao i činjenice da proizvodnja zdrave hrane danas predstavlja sve veći zadatak i izazov u vremenu velikih dinamičkih promjena i potrošačkog društva- istakla je Stanićeva.

Stanićeva je naglasila da od nadležnog ministarstva očekuju povratnu informaciju o odobrenim upisnim kvotama za sva tri ciklusa studija, napominjući da s ciljem što boljeg upisa aktivno učestvuju u realizaciji promotivnih aktivnosti putem veb sajta fakulteta, sredstava javnog informisanja i društvenih mreža.

-Poljoprivredni fakultet budućim studentima nudi studijski program Poljoprivreda koji se realizuje u Istočnom Sarajevu i u odjeljenju u Bijeljini, te studijski program Šumarstvo u Vlasenici. U okviru studijskog programa Poljoprivreda postoje tri smjera, a to su opšti, biljna proizvodnja i stočarstvo- pojasnila je Stanićeva.

Ona je navela da Fakultet raspolaže sa laboratorijama za hemiju, agropedološku laboratoriju, za biologiju i mikrobiologiju, za ratarstvo i sjemenarstvo, te za zaštitu biljaka.

-Fakultet posjeduje savremenu laboratorijsku i tehničku opremu za obavljanje naučnoistraživačkog rada nastojeći da obezbijedi uslove za stručno usavršavanje nastavnika i saradnika. Cilj je da u narednom periodu povećamo broj stručnog kadra u laboratorijama kako bi se iskorištenost opreme povećala na maksimalan nivo- istakla je Stanićeva.

Ona kaže da Poljoprivredni fakultet, u okviru projektnih aktivnosti, ima u vidu nabavku nekih od specifičnih meteoroloških stanica s ciljem praćenja meteoroloških parametara koji su nezaobilazni segment u realizaciji naučnoistraživačkog rada.

-Naš fakultet je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ovlašten za obavljanje poslova određivanja osnovnih i dopunskih parametara plodnosti zemljišta i davanje odgovarajućih preporuka, što svakako predstavlja značajan vid saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima i privrednim subjektima, ali i naše promocije- istakla je Stanićeva.

Imajući u vidu da je održavanje nastave na daljinu nešto sasvim novo za sve, Stanićeva je naglasila da su zadovoljni realizacijom nastavnog procesa na ovaj način i da su ga dobro prihvatili studenti i nastavno osoblje Poljoprivrednog fakulteta.

Prema njenim riječima, prednosti održavanja nastave na daljinu se ogledaju u velikoj uštedi vremena, misleći prije svega na odvijanje nastave u odjeljenjima, odnosno van sjedišta fakulteta.

-Međutim, postoje i brojni nedostaci koji se, prije svega, ogledaju u nemogućnosti odvijanja laboratorijske, praktične nastave i vježbi koji predstavljaju jako bitan segment nastavnog sadržaja- ukazala je Stanićeva.

Ona je navela da, kada je riječ o međunarodnoj razmjeni, na Poljoprivrednom fakultetu od početka ljetnog semestra tekuće školske godine borave dvije studentkinje sa državnog Poljoprivrednog univerziteta iz Voronježa, a na pomenutom Univerzitetu u Rusiji, borave dva studenta Poljoprivrednog fakulteta, sa kojima su u stalnom kontaktu.

-Poljoprivredni fakultet već dugi niz godina ostvaruje posebno uspješnu saradnju sa ovim univerzitetom iz Rusije, koja se ogleda u razmjeni studenata i nastavnog osoblja, organizovanju ljetne škole i drugih aktivnosti, što doprinosi jačanju zajedničkog rada- napomenula je Stanićeva.

Ona je istakla i značaj međunarodnog simpozijuma "Agrosim", koji Poljoprivredni fakultet sa većim brojem institucija iz inostranstva tradicionalno organizuje na Jahorini početkom oktobra sa učesnicima iz više od 80 zemalja.

-Simpozijum predstavlja idealnu priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i ostvarivanje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga između akademske zajednice, javnih institucija i privatnog sektora, što sve zajedno doprinosi značajnom vidu promocije Poljoprivrednog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu- kaže Stanićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    18h 48m
    4
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    1h 53m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    23h 21m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    20h 55m
    3
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    2h 0m
    0