Станић : Будућност је у развоју пољопривредне производње

18.05.2020. 18:46
0
ИЗВОР: Srna

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Дејана Станић рекла је да очекује да ће предостојећи упис нове генерације студената бити задовољавајући јер сматра да је будућност управо у развоју пољопривредне производње, чега су многи постали свјесни у тренутној епидемиолошкој ситуацији.

-Многи од нас су током појаве вируса корона схватили значај пољопривредне производње и притом искористили расположиве ресурсе с циљем производње здраве, домаће хране, што је свакако за подршку и похвалу уз наду да ће се тај тренд наставити- рекла је Станићева за Срну.

Станићева сматра да Република Српска и БиХ имају изузетно повољне услове за развој пољопривредне производње, да располажу са бројним природним ресурсима, а да се само активним учешћем високо образованог кадра омогућава стручна примјена савремених мјера у производњи и на тај начин обезбјеђује довољна количина хране за домаће и инострано тржиште.

-Наша очекивања су да су млади који би требало да направе избор при упису факултета, свјесни тога, као и чињенице да производња здраве хране данас представља све већи задатак и изазов у времену великих динамичких промјена и потрошачког друштва- истакла је Станићева.

Станићева је нагласила да од надлежног министарства очекују повратну информацију о одобреним уписним квотама за сва три циклуса студија, напомињући да с циљем што бољег уписа активно учествују у реализацији промотивних активности путем веб сајта факултета, средстава јавног информисања и друштвених мрежа.

-Пољопривредни факултет будућим студентима нуди студијски програм Пољопривреда који се реализује у Источном Сарајеву и у одјељењу у Бијељини, те студијски програм Шумарство у Власеници. У оквиру студијског програма Пољопривреда постоје три смјера, а то су општи, биљна производња и сточарство- појаснила је Станићева.

Она је навела да Факултет располаже са лабораторијама за хемију, агропедолошку лабораторију, за биологију и микробиологију, за ратарство и сјеменарство, те за заштиту биљака.

-Факултет посједује савремену лабораторијску и техничку опрему за обављање научноистраживачког рада настојећи да обезбиједи услове за стручно усавршавање наставника и сарадника. Циљ је да у наредном периоду повећамо број стручног кадра у лабораторијама како би се искориштеност опреме повећала на максималан ниво- истакла је Станићева.

Она каже да Пољопривредни факултет, у оквиру пројектних активности, има у виду набавку неких од специфичних метеоролошких станица с циљем праћења метеоролошких параметара који су незаобилазни сегмент у реализацији научноистраживачког рада.

-Наш факултет је од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске овлаштен за обављање послова одређивања основних и допунских параметара плодности земљишта и давање одговарајућих препорука, што свакако представља значајан вид сарадње са пољопривредним произвођачима и привредним субјектима, али и наше промоције- истакла је Станићева.

Имајући у виду да је одржавање наставе на даљину нешто сасвим ново за све, Станићева је нагласила да су задовољни реализацијом наставног процеса на овај начин и да су га добро прихватили студенти и наставно особље Пољопривредног факултета.

Према њеним ријечима, предности одржавања наставе на даљину се огледају у великој уштеди времена, мислећи прије свега на одвијање наставе у одјељењима, односно ван сједишта факултета.

-Међутим, постоје и бројни недостаци који се, прије свега, огледају у немогућности одвијања лабораторијске, практичне наставе и вјежби који представљају јако битан сегмент наставног садржаја- указала је Станићева.

Она је навела да, када је ријеч о међународној размјени, на Пољопривредном факултету од почетка љетног семестра текуће школске године бораве двије студенткиње са државног Пољопривредног универзитета из Вороњежа, а на поменутом Универзитету у Русији, бораве два студента Пољопривредног факултета, са којима су у сталном контакту.

-Пољопривредни факултет већ дуги низ година остварује посебно успјешну сарадњу са овим универзитетом из Русије, која се огледа у размјени студената и наставног особља, организовању љетне школе и других активности, што доприноси јачању заједничког рада- напоменула је Станићева.

Она је истакла и значај међународног симпозијума "Агросим", који Пољопривредни факултет са већим бројем институција из иностранства традиционално организује на Јахорини почетком октобра са учесницима из више од 80 земаља.

-Симпозијум представља идеалну прилику за размјену идеја, јачање постојећих и остваривање нових академских мрежа, као и за подстицање дијалога између академске заједнице, јавних институција и приватног сектора, што све заједно доприноси значајном виду промоције Пољопривредног факултета и Универзитета у Источном Сарајеву- каже Станићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 16m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 0m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 45m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 44m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    3h 50m
    0