Stanovnici Tilave i Toplika godinama imaju problema sa urednim napajanjem električnom energijom

06.12.2021. 18:48
0
IZVOR: Katera

Obilnije vremenske nepogode praćene snijegom, kišom ili jakim udarima vjetra često prouzrokuju nestanak električne energije na području naselja Toplik i Tilava, kažu za portal Katera stanovnici ovog dijela opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ističu da je od prvih snježnih padavina, prije nekoliko dana, već tri ili četiri puta dolazilo do prekida u snabdijevanju električnom energijom u ova dva naselja, te da su se o tom pitanju više puta obraćali Radnoj jednici Istočno Novo Sarajevo, "Elektrodistribucije Pale".

- Kome god smo se obraćali samo su skidali jedni sa drugih odgovornost, i već dugi niz godina mi imamo problem sa nestankom električne energije. Čim malo veći snijeg padne ili bude nevrijeme, odmah Tilava i Toplik ostanu bez struje - kaže nam stanovnik naselja Tilava, koji je želio ostati anoniman.

O ovom pitanju kontaktirali smo nadležno preduzeće "Elektrodistribucija Pale", koji su za Kateru rekli da je Terenska jedinica "Elektrodistribucije Pale" u prethodnom periodu, početkom snježnih padavina praćenih jakim udarima vjetra evidentirala povećan broj prekida u isporuci električne energije na srednjenaponskom 10 kV vodu Tilava.

Slika


- Srednjenaponski 10 kV vod Tilava koji polazi iz TS 400/H Sarajevo 20 je izrazito dug radijalni vod kojim se na području opština Istočno Novo Sarajevo i Pale napaja 26 trafostanica 10/0,4 kV, ukupne instalisane snage 5 MVA. Ukupna dužina dalekovoda sa tri otcjepa je 27 kilometara i on duži nego svi nadzemni 10(20) kV dalekovodi zajedno na području koje pokriva TJ Istočno Novo Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Preko ovog dalekovoda se napajaju: Tilava, Toplik, Petrovići, Klek, Tvrdimići, Rosulje, Tomino brdo, Kozarevići, Stanojevići, Studenkovići, Međuše, Kumani, Luke i Pavlovac (Trebević) - kažu za Kateru iz "Elektrodistribucije Pale".

Dodaju da je najveći broj kvarova na ovom vodu lokalizovan na obroncima Trebevića, a prouzrokovan je lomovima i padovima šumskog rastinja na provodnike voda.

- Na pojedinim dionicama dalekovoda radnici ZP "Elektrodistribucija" a.d. Pale se suočavaju sa problemom zabrane pristupa i prokresa voda kroz privatne šumske parcele, čime se dodatno otežava pravovremeno otklanjanje uzročnika kvarova na vodu. Reakcija ZP "Elektrodistribucija" a.d. Pale - TJ Istočno Novo Sarajevo na ove kvarove je da hitnim manipulacijama na sklopnim aparatima, prekidačima i rastavljačima, lokalizuje mjesta kvara i napoji dio potrošača koji se nalaze ispred kvara posmatrano od izvora napajanja, naselja Tilava i Toplik, pristupi samom otklanjanju kvara, te po završetku svih radova uspostavi uredno napajanje kompletnog područja - navode iz "Elektrodistribucije Pale".

Iz ove terenske jedinice kažu da zbog ovog problema potrošači u prigradskom području, u naseljima Toplik i Tilava, u ovim intervencijama ostaju bez napona u kratkim intervalima, prilikom prorade zaštitnih uređaja na vodu i do pronalaska dionice u kvaru.  

Slika


- U cilju rješavanja ovih problema, tokom 2021. godine, su izvršene određene interventne radnje na ovom srednjenaponskom vodu, dodatni prokres rastinja, zamjena dotrajalih elemenata na vodovima, provjera provjesa. Takođe, ugrađena su dva rastavljača sa daljinskim upravljanjem kako bi se smanjio period manipulacije na mreži. Ukupno je u tekućoj godini uložene 45 000 KM - kažu nam iz "Elektrodistribucije Pale".

Navode da je ranije realizovan projekat ugradnje uređaja za automatsko sekcionisanje dionica voda u kvaru – reklozera, koji se montirao u selu Stanojevići ispod Trebevića, kako bi se odziv na kvar i uspostava urednog napajanja izveli u što kraćem vremenskom intervalu. 

- Planom investicionih ulaganja ZP "Elektrodistribucija" a.d. Pale za 2022. godinu, poseban akcenat je stavljen na rekonstrukciju 10 kV voda Tilava, gdje planiramo uložiti dodatna sredstva u rekonstrukciju pojedinih dionica kako bi napajanje naselja Toplik i Tilava podigli na zavidan tehnički nivo - ističu iz uprave ZP "Elektrodistribucija Pale" za portal Katera.

Takođe, dodaju da je planirana i ugradnja još jednog reklozera čime bi se u značajnoj mjeri smanjio broj ispada u pomenutim naseljima i sveo na minimum.

Tender za reklozere se raspisuje u ovom mjesecu, te se u "Elektrodistribuciji Pale" nadaju da će već na proljeće moći realizovati pomenute aktivnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sveta liturgija u Hramu Svete majke Angeline u Tilavi Sveta liturgija u Hramu Svete majke Angeline u Tilavi
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu i Foči
Prekid električne energije u Palama, Sokocu i Foči Prekid električne energije u Palama, Sokocu i Foči
Najčitanije
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    20h 29m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    2h 30m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    5h 10m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    16h 59m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    2h 3m
    0