Starom željezu pada cijena

30.05.2022. 09:54
3
IZVOR: glassrpske.com

Cijene sekundarnih sirovina prije dva mjeseca doživjele su svoj maksimum u posljednjih deceniju i po, a pad koji se trenutno bilježi ulijeva nadu domaćim privrednicima da će doći i do pojeftinjenja drugih materijala na tržištu.

Globalna kretanja i aktuelni trend poskupljenja koji se negativno odražava na budžet stanovnika Srpske nije zaobišao ni željezni, aluminijumski, bakarni i drugi metalni otpad.

Rast cijena firmama koje se bave otkupom sekundarnih sirovina u prvim proljećnim mjesecima zadao je pune ruke posla jer su, s obzirom na povoljnu otkupnu cijenu, građani masovno donosili stare mašine, akumulatore, limove da bi zaradili koju marku više.

U međuvremenu, tvrde u preduzeću “Sekundarac” iz Gradiške, gužve na stovarištima sve su manje, jer je došlo do pada cijena sirovina.

- Vrhunac otkupnih cijena bio je tokom marta i tada smo imali velike gužve. Ljudi su masovno čistili podrume, garaže, dvorišta i dovozili sav odbačeni metal koji im nije bio od koristi u domaćinstvu. Otkupna cijena željeza tokom tog vrhunca bila je 0,70 KM po kilogramu, a trenutno je 0,50 KM. Kilogram bakra sada plaćamo između 12 i 14 KM, a prije samo mjesec i po davali smo 15 - 16 maraka, u zavisnosti od klase. Cijena aluminijuma sada se kreće od dvije do četiri KM, a tokom vrhunca bila je za oko 0,50 KM viša - istakli su u ovom preduzeću i dodali da su cijene sekundarnih sirovine koje su važile prije samo mjesec i po bile rekordne od vremena svjetske ekonomske krize iz 2008. godine.

Zamjenik direktora u preduzeću “Prizma komerc” iz Banjaluke, koje se takođe bavi otkupom i preradom sirovina Darko Majstorović tvrdi da će cijene otpadnih metala nastaviti da padaju.

- Otkupne cijene sekundarnih sirovina, uprkos padu i dalje su visoke i mi imamo najave da će već idući mjesec doći do novog smanjenja - kazao je Majstorović.

Da je došlo do pada cijena metalskih sirovina na evropskom tržištu potvrdio je za “Glas Srpske” direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” iz Dervente Slobodan Golub.

- Padu cijena svjedočimo posljednjih 15 dana. Prosječna cijena cijevi i limova doskora je bila oko 1.550, pa čak i 1.600 evra po toni, a sad je u prosjeku oko 1.250 evra za tonu. To je i dalje mnogo ako se uzme u obzir da je prije krize iznosila 950 evra po toni - rekao je Golub i dodao da će novo pojeftinjenje uslijediti i za jun. Kaže i da pad cijena repromaterijala prati i pojeftinjenje gotovih proizvoda.

Jeftiniji metal izuzetno je obradovao građevince u Srpskoj.

- Željezo je pojeftinilo desetak odsto, što ulijeva nadu da će isti trend pratiti i druge sirovine, budući da je rast cijena prošle godine počeo upravo sa građevinskim željezom, nakon čega se prelio na beton, blokove i druge materijale koje koristimo u gradnji - kaže vlasnik i zamjenik direktora prijedorske firme “MB Modul” Bojan Mamlić.

Beton i blokovi

Prema riječima Bojana Mamlića građevinski sektor izuzetno trpi zbog poskupljenja.

- Beton je na početku godine bio 128 KM kubik, a sada ga plaćamo 158 KM. Posljednjih dana došlo je i do rasta cijena blokova, na šta nismo računali - žali se Mamlić.

 

Autor: Anita Janković Rečević

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Janko 30.05.2022. 14:23
    Samo krenite po našim rijekama i potocima i naćićete starog željeza koliko god hoćete, pa šta god da zaradite na njemu vrijedi bar zbog toga da se iznese iz rijeke. Najbesmislenija stvar koju plaćamo su one ekološke takste neke, posebno kod registracije auta, a kod nas zemlja ne da je zagađena!!!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 30.05.2022. 13:44
    Ne radi azovstal pa nemaju kome zapadnjaci da daju na pretapanje, jer je u EU veliki manjak željeza te bi cijene trebalo da još više rastu.
  • Generic placeholder image
    Neven 30.05.2022. 10:49
    Nema razloga da kukaju građevinci, oni će te više cijene građevinskog materijala naplatitit kroz veću cijenu stanova. Kako god se budu cijene kretale, na gore ili na dolje, građevinci će se uklopiti, a ceh većih cijena će na kraju platiti kupci stanova. Profit građevinaca, garantovano neće biti doveden u pitanje.
Povezane vijesti
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Farmere i klaoničare krive za pojavu afričke kuge svinja u Semberiji Farmere i klaoničare krive za pojavu afričke kuge svinja u Semberiji
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    3h 27m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    23h 36m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 11m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    18h 24m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    14h 38m
    0