Intervju: Stefan Unić - svjetski priznat inovator

13.04.2020. 20:49
0
IZVOR: Katera

Mnogi mediji u posljednje vrijeme pišu o uspjesima mladog naučnika Stefana Unića iz Trstenika, a tekst o njegovom pronalasku je objavila i Katera. Stefanov najveći uspjeh do sada je pronalazak „Personalizovanog orgonita“, uređaja koji će promijeniti živote na bolje. "Moj proizvod ublažava zračenje za oko 50%. Postavio sam ga pored biljke u bašti. Biljka je brže i bolje rasla i nisu je napadali paraziti. U orgonitima se nalazi orgonska energija, koja je blagotvorna za sav živi svijet". Stefan se nada da će za koju godinu, najdalje do 2024. godine uređaj biti testiran i odobren od nadležnih institucija za korišćenje i proizvodnju. Kako Stefan kaže „Personalizovani orgonit“ je budućnost 21. vijeka i po njegovom mišljenju naći će se na spisku deset najtraženijih proizvoda na svijetu. Tim povodom zamolili smo Stefana za kratak intervju za naš portal.

Možete li nam reći nešto o sebi i o svojoj dosadašnjoj karijeri?

-Rođen sam 21. januara 1998. godine u Kruševcu. Živim i studiram u Trsteniku. Studiram proizvodno mašinstvo na Visokoj tehničkoj mašinskoj školi strukovnih studija Trstenik. Iako sam želio da postanem novinar, ipak sam upisao proizvodno mašinstvo zbog ljubavi prema nauci, ali i zbog porodične tradicije Unića koji su mašinci. Majka mi je porijeklom iz Novog Pazara, a očeva porodica Unić je porijeklom iz Crne Gore. Završio sam osnovnu školu “Jovan Jovanović Zmaj” u Stopanji, a po završetku osnovne škole upisao sam srednju tehničku školu u Trsteniku na smijeru “Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje”. Po završetku srednje škole odlučio sam da upišem mašinstvo u Trsteniku na Visokoj tehničkoj mašinskoj školi strukovnih studija. Za vrijeme školovanja postizao sam zapažene rezultate na raznim opštinskim i regionalnim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, recitacije/glume, hemije itd.

Znači ima u tebi i umjetničke duše?

-Pa može se reći, bavio sam se glumom profesionalno tri godine u Kruševcu. Volim i sport. Bavio sam se plivanjem sedam godina. Da, dobitnik sam i najvećeg priznanja koje dodeljuje Opština Trstenik, dobitnik sam Oktobarske nagrade za 2019. godinu za stvaranje novog proizvoda „Personalizovani orgonit“. Volim da posjećujem razne sajmove u zemlji i inostranstvu, a izabran sam za počasnog gosta na više od 7 sajmova u svijetu. Nosilac sam titule najboljeg inovatora Rasinskog okruga.

Kakav si bio u djetinjstvu, da li si ikad pomislio da ćeš postati naučnik?

-Ono što je jako interesantno, a može biti interesantno čitaocima Katere, jeste moja velika privrženost za Istočno Sarajevo. Jedan dio svog djetinjstva proveo sam i u Istočnom Sarajevu kod svoje bake. Odlazio sam kod nje za vrijeme ljetnjih i zimskih raspusta. Od malih nogu počeo sam se baviti naukom, volio sam da učim. Veliki uticaj na mene je imala ta moja baka koja me je inspirisala da se bavim naukom. Veliki broj prijatelja i drugara uspio sam da za kratko vrijeme steknem u Istočnom Sarajevu i o tome volim javno da pričam. To su prijetelji za čitav život.

Kako izgleda privatan život jednog naučnika?

-Može se reći da nosim breme javne ličnosti. Svoj život ne krijem od očiju javnosti i uvijek rado pričam o sebi i svom životu, ali porodicu držim daleko od očiju javnosti. Nedjeljom se družim sa drugarima, idemo u kafić, živim normalnim životom, a u slobodno vrijeme volim da čitam i družim se sa nekim novim ljudima. Vezan sam za svoju sestru Stefanu koja mi uvijek izmami osmjeh na lice. Vjeravno svako od nas ima najboljeg prijatelja, pa imam i ja. Sa njim uvijek komentarišem i dijelim utiske sa nastupa u medijima i sa gostovanja.

Da li imaš u planu još neke inovacije da nam ponudiš ili je to tajna?

-Drugi projekat koji spremam već dvije godine vezan je za životnu sredinu i takođe će biti vrlo značajan. Neću trenutno otkrivati o čemu je riječ zbog autorskih prava, ali mogu reći da se projekat svodi na prečišćavanje zagađene vode i prečišćavanje vazduha. Na ovom projektu sam radio isključivo sam, bez ikakve mentorske pomoći. Trudiću se da ovim projektom motivišem mlade ljude da počnu da se bave naukom i istraživanjem. Projekat je jako zanimljiv i kako volim da kažem, slikovit je. Kako statistike pokazuju sve će više biti zagađena i voda i vazduh u cijelom svetu, a ja ću se potruditi da ponudim rješenje kako bih pomogao ne samo svojoj zemlji već i cijelom svetu. Nadam se da će projekat biti završen za nekoliko mjeseci pa bih onda mogao javno pričati o njemu.

Šta možeš poručiti mladim ljudima?

-Mladim ljudima bih poručio da u slobodno vrijme provedu neko vrijeme, makar jedan sat dnevno čitajući neku zanimljivu knjigu ili neke zanimljive tekstove i vijesti koji će ih motivisati da i sami osmisle nekakav projekat.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nauka kaže: Mjesec se smanjuje! Nauka kaže: Mjesec se smanjuje!
Učiteljica iz Foče pomjera granice tradicionalnog učenja (VIDEO) Učiteljica iz Foče pomjera granice tradicionalnog učenja (VIDEO)
"IT" stručnjaci najplaćeniji: Sa prvog mjesta skinuli bankare "IT" stručnjaci najplaćeniji: Sa prvog mjesta skinuli bankare
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    19h 15m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    17h 17m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    16h 10m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    16h 15m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    15h 18m
    1