Stigli rezultati nalaza koje je čekala cijela Hrvatska

08.11.2023. 19:38
0
IZVOR: srna.rs

Uzorak mineralne vode "Romerkvel emoušn" iz ugostiteljskog objekta u Rijeci nema nivo kiselosti, niti koncentraciju metala iznad dozvoljenog i ne bi trebala izazvati bol u usnoj šupljini, jednjaku i želucu, saopštio je danas Inspektorat Hrvatske.

Inspektorat je primio od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvještaj o kontroli uzorka mineralne vode sa okusom borovnice i nara "Romerkvel emoušn" koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Nakon što je jedna osoba hospitalizovana u riječkoj bolnici sa težim oštećenjima jednjaka usljed konzumiranja spornog pića, sanitarna inspekcija uzela je uzorke i poslala ih na analizu.

Uzorak je analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

"Uzorak koji je stigao na mjerenje kiselosti je u granicama preporučenim za bezalkoholna pića i sokove čija se pH-vrijednost obično kreće od 2,5 do 3,5", navode iz Državnog inspektorata.

Rezultati analize na aditive i pesticide takođe su u skladu sa važećim propisima, prenosi Hina.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, osim mineralne vode, poslala je na analizu i jedan uzorak "Koka-kola oridžinal tejst" od pola litra iz samouslužnog aparata, te još dva uzorka "Koka-kole" od dva litra "oridžinal tejst" i "zero" iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Za te uzorke još nisu stigli rezultati nalaza iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Državnog inspektorata napominju da su u toku inspekcijski postupci, da se sprovodi uzorkovanje i preduzimaju zakonom pripisane mjere.

U inspektoratu je rečeno Hini da bočice "Romerkvela" i "Koka-kole" iz kojih su piće konzumirale dvije povrijeđene osobe u Rijeci i Zagrebu nisu obuhvaćene analizom Zavoda za javno zdravstvo jer ih je izuzelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kompanija "Koka-kola" potvrdila je da privremeno povlači jednu seriju piće "Koka-kola oridžinal tejst" od pola litre u plastičnoj ambalaži, te dvije ograničene serije "Romerkvel emoušn bluberi pomegrante" od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

Državni inspektorat u Hrvatskoj privremeno je kompaniji "Koka-kola Hrvatska" zabranio stavljanje na tržište i naredio povlačenje suspektnih proizvoda zbog sumnje da pića, nakon čijeg je konzumiranja više osoba zatražilo pomoć ljekara, nisu sigurna.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Osnovne škole „Pale“ osvojili zapažene rezultate na Regionalnom takmičenju iz fizike Učenici Osnovne škole „Pale“ osvojili zapažene rezultate na Regionalnom takmičenju iz fizike
Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo" Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo"
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    15h 12m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    14h 54m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    15h 48m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    12h 43m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    11h 45m
    0