Стигли резултати налаза које је чекала цијела Хрватска

08.11.2023. 19:38
0
ИЗВОР: srna.rs

Узорак минералне воде "Ромерквел емоушн" из угоститељског објекта у Ријеци нема ниво киселости, нити концентрацију метала изнад дозвољеног и не би требала изазвати бол у усној шупљини, једњаку и желуцу, саопштио је данас Инспекторат Хрватске.

Инспекторат је примио од Хрватског завода за јавно здравство извјештај о контроли узорка минералне воде са окусом боровнице и нара "Ромерквел емоушн" који је узет у угоститељском објекту у Ријеци.

Након што је једна особа хоспитализована у ријечкој болници са тежим оштећењима једњака усљед конзумирања спорног пића, санитарна инспекција узела је узорке и послала их на анализу.

Узорак је анализиран је на пХ-вриједност, метале и металоиде, пестициде и адитиве.

"Узорак који је стигао на мјерење киселости је у границама препорученим за безалкохолна пића и сокове чија се пХ-вриједност обично креће од 2,5 до 3,5", наводе из Државног инспектората.

Резултати анализе на адитиве и пестициде такође су у складу са важећим прописима, преноси Хина.

Санитарна инспекција Државног инспектората, осим минералне воде, послала је на анализу и један узорак "Кока-кола ориџинал тејст" од пола литра из самоуслужног апарата, те још два узорка "Кока-коле" од два литра "ориџинал тејст" и "зеро" из малопродајне трговине у Загребу.

За те узорке још нису стигли резултати налаза из Хрватског завода за јавно здравство.

Из Државног инспектората напомињу да су у току инспекцијски поступци, да се спроводи узорковање и предузимају законом приписане мјере.

У инспекторату је речено Хини да бочице "Ромерквела" и "Кока-коле" из којих су пиће конзумирале двије повријеђене особе у Ријеци и Загребу нису обухваћене анализом Завода за јавно здравство јер их је изузело Министарство унутрашњих послова.

Компанија "Кока-кола" потврдила је да привремено повлачи једну серију пиће "Кока-кола ориџинал тејст" од пола литре у пластичној амбалажи, те двије ограничене серије "Ромерквел емоушн блубери помегранте" од 330 милилитара у стакленој амбалажи.

Државни инспекторат у Хрватској привремено је компанији "Кока-кола Хрватска" забранио стављање на тржиште и наредио повлачење суспектних производа због сумње да пића, након чијег је конзумирања више особа затражило помоћ љекара, нису сигурна.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    20h 15m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    22h 34m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    23h 1m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    18h 22m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    18h 26m
    0