Stiže nam još jedan „Ljubičasti novembar“

05.11.2020. 12:55
0
IZVOR: Katera

I ove godine Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” organizovaće niz aktivnosti objedinjenih u manifestaciji pod nazivom “Ljubičasti novembar”.

Centralne aktivnosti će se održati 17. novembra kada se obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođene djece.

Zbog trenutne epidemiloške situacije ove godine udruženje “Mrvice” neće organizovati donatorsko veče niti bilo kakve skupove koji okupljaju veći broj članova.  Ipak, oni su našli način da se “Ljubičasti novembar” održi, te da i ove godine podsjete javnost na sve ono što ovi mali heroji prolaze na početku svog života.

Jedna od najznačajnijih aktivnosti biće predstavljanje slikovnice “Čudesni mali heroji” čiju promociju Udruženje planira 17. novembra. Slikovnica je nastala u okviru projekta “Čarobni mrvičasti svijet”. Tekst za slikovnicu napisala je mama jednog prijevremeno rođenog dječaka, dok su ilustracije za knjigu urađene po instrukcijama roditelja prijevremeno rođene djece.

- Krajem prošle godine aplicirali smo na poziv “Podrška djetinjstvu” koji su objavili UniKredit fondacija i UniKredit banka. Na naše veliko zadovoljstvo dobili smo podršku. Ovaj projekat omogućio nam je da pripremimo slikovnicu koju smo već dugo željeli objaviti - ističe novoizabrana predsjednica udruženja “Mrvice” Mileva Mirović Tanić.

Ona dodaje da su sve aktivnosti, ove godine, fokusirane na njihove članove.

- Za mališane smo organizovali časove plivanja jer znamo koliko je podrška njihovom fizičkom razvoju bitna. Tokom novembra pripremili smo i ciklus edukativnih radionica koje će se održati onlajn. Svi članovi udruženja dobiće besplatno primjerak slikovnice “Čudesni mali heroji” kao i didaktičke igračke - ističe Tanićeva.

Ova godina će biti posebna i po tome što će, pored Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i Gradiške, Udruženje organizovati aktivnosti i u Bileći, Trebinju i Foči.

- Za nas je 17. novembar poseban dan i obilježićemo ga tradicionalno uz donaciju simboličnih poklona za neonatološka odjeljenja, posjetu spomeniku '12 beba' te puštanje balona u spomen na 'mrvice' koje više nisu sa nama - poručuje na kraju Mileva Tanić.

Zahvljujući Nadi Vukoja, hrabroj mami “mrvica” iz Bileće, ove godine će i ovaj dio Republike Srpske imati aktivnosti u kampanji „Ljubičasti novembar“. Iako je situacija izazvana epidemijom poremetila donatorske aktivnosti udruženja „Mrvice“, Nada je uspjela prikupiti sredstva kako bi se donirao aparat za lakše pronalaženje vena kod prematurne novorođenčadi. Aparat će biti doniran Univerzitetskoj bolnici Foča.

Sva sredstva za kupovinu aparat donirala je “Mljekara Pađeni“ iz Bileće.

- Sretni smo što postoje društveno odgovorne kompanije poput “Mljekare Pađeni“ i još jednom im se zahvaljujemo u ime svih mrvica - poručuju iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    17h 54m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    15h 56m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    14h 54m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    14h 49m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    13h 57m
    1