Стиже нам још један „Љубичасти новембар“

05.11.2020. 12:55
0
ИЗВОР: Катера

И ове године Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској “Мрвице” организоваће низ активности обједињених у манифестацији под називом “Љубичасти новембар”.

Централне активности ће се одржати 17. новембра када се обиљежава Међународни дан пријевремено рођене дјеце.

Због тренутне епидемилошке ситуације ове године удружење “Мрвице” неће организовати донаторско вече нити било какве скупове који окупљају већи број чланова.  Ипак, они су нашли начин да се “Љубичасти новембар” одржи, те да и ове године подсјете јавност на све оно што ови мали хероји пролазе на почетку свог живота.

Једна од најзначајнијих активности биће представљање сликовнице “Чудесни мали хероји” чију промоцију Удружење планира 17. новембра. Сликовница је настала у оквиру пројекта “Чаробни мрвичасти свијет”. Текст за сликовницу написала је мама једног пријевремено рођеног дјечака, док су илустрације за књигу урађене по инструкцијама родитеља пријевремено рођене дјеце.

- Крајем прошле године аплицирали смо на позив “Подршка дјетињству” који су објавили УниКредит фондација и УниКредит банка. На наше велико задовољство добили смо подршку. Овај пројекат омогућио нам је да припремимо сликовницу коју смо већ дуго жељели објавити - истиче новоизабрана предсједница удружења “Мрвице” Милева Мировић Танић.

Она додаје да су све активности, ове године, фокусиране на њихове чланове.

- За малишане смо организовали часове пливања јер знамо колико је подршка њиховом физичком развоју битна. Током новембра припремили смо и циклус едукативних радионица које ће се одржати онлајн. Сви чланови удружења добиће бесплатно примјерак сликовнице “Чудесни мали хероји” као и дидактичке играчке - истиче Танићева.

Ова година ће бити посебна и по томе што ће, поред Бањалуке, Источног Сарајева, Лакташа и Градишке, Удружење организовати активности и у Билећи, Требињу и Фочи.

- За нас је 17. новембар посебан дан и обиљежићемо га традиционално уз донацију симболичних поклона за неонатолошка одјељења, посјету споменику '12 беба' те пуштање балона у спомен на 'мрвице' које више нису са нама - поручује на крају Милева Танић.

Захвљујући Нади Вукоја, храброј мами “мрвица” из Билеће, ове године ће и овај дио Републике Српске имати активности у кампањи „Љубичасти новембар“. Иако је ситуација изазвана епидемијом пореметила донаторске активности удружења „Мрвице“, Нада је успјела прикупити средства како би се донирао апарат за лакше проналажење вена код прематурне новорођенчади. Апарат ће бити дониран Универзитетској болници Фоча.

Сва средства за куповину апарат донирала је “Мљекара Пађени“ из Билеће.

- Сретни смо што постоје друштвено одговорне компаније попут “Мљекаре Пађени“ и још једном им се захваљујемо у име свих мрвица - поручују из Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској “Мрвице”.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 50m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 53m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 25m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    16h 26m
    3