Što manje biti na otvorenom i direktnom suncu

11.07.2023. 10:52
0
IZVOR: srna.rs

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske preporučilo je građanima zbog najavljene visoke temperature vazduha da što manje vremena provode na otvorenom i na direktnom suncu, posebno u najtoplijem dijelu dana, od 10.00 do 17.00 časova.

Iz resornog ministarstva su naveli da se ove preporuke posebno odnose na trudnice i lica sa hroničnim oboljenjima kod kojih se mogu javiti glavobolja, opšta slabost, razdražljivost, iscrpljenost i problemi sa spavanjem.

- Savjetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja odakle dodaju da se u slučaju pojave težih tegoba, obavezno treba javiti ljekaru.

Prilikom boravka na otvorenom, kako ističu, treba obezbijediti maksimalnu zaštitu od UV zračenja, uzimati veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera.

- Savjetuju se i manji, laganiji obroci tokom dana, uz korištenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara - savjetovali su iz Ministarstva zdravlja.

Poseban apel je upućen roditeljima da u ovom periodu zaštite djecu dok su napolju, odnosno da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature, te da posebno obrate pažnju na opasnost od ostavljanja mališana u parkiranim vozilima, čak i na kratko.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nevjerovatan prizor u Njemačkoj: Grtalice na ulicama čistile led Nevjerovatan prizor u Njemačkoj: Grtalice na ulicama čistile led
Medo spas od vrućine potražio u Drini (VIDEO) Medo spas od vrućine potražio u Drini (VIDEO)
Znakovi dehidratacije koje ne smijete da ignorišete Znakovi dehidratacije koje ne smijete da ignorišete
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    3h 35m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    13h 53m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    13h 59m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    13h 57m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    12h 48m
    0