Што мање бити на отвореном и директном сунцу

11.07.2023. 10:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске препоручило је грађанима због најављене високе температуре ваздуха да што мање времена проводе на отвореном и на директном сунцу, посебно у најтоплијем дијелу дана, од 10.00 до 17.00 часова.

Из ресорног министарства су навели да се ове препоруке посебно односе на труднице и лица са хроничним обољењима код којих се могу јавити главобоља, општа слабост, раздражљивост, исцрплјеност и проблеми са спавањем.

- Савјетује се боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности - саопштено је из Министарства здравља одакле додају да се у случају појаве тежих тегоба, обавезно треба јавити љекару.

Приликом боравка на отвореном, како истичу, треба обезбиједити максималну заштиту од УВ зрачења, узимати веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера.

- Савјетују се и мањи, лаганији оброци током дана, уз кориштење широке, свијетле и лагане одјеће од природних материјала, те капа или шешира са широким ободом и сунчаних наочара - савјетовали су из Министарства здравља.

Посебан апел је упућен родитељима да у овом периоду заштите дјецу док су напољу, односно да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре, те да посебно обрате пажњу на опасност од остављања малишана у паркираним возилима, чак и на кратко.

Коментари 0
Повезане вијести
Невјероватан призор у Њемачкој: Грталице на улицама чистиле лед Невјероватан призор у Њемачкој: Грталице на улицама чистиле лед
Медо спас од врућине потражио у Дрини (ВИДЕО) Медо спас од врућине потражио у Дрини (ВИДЕО)
Знакови дехидратације које не смијете да игноришете Знакови дехидратације које не смијете да игноришете
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    14h 51m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    17h 10m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    17h 37m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    20h 17m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    12h 58m
    0