Studentski centar ponio ime Boriše Starovića, otkrivena i bista velikanu

13.10.2023. 12:51
0
IZVOR: srna.rs

U Studentskom centru "Boriša Starović" u Foči danas je svečano otkrivena ploča sa imenom ovog istaknutog akademika i hirurga, jednog od osnivača Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čime je ozvaničen novi naziv za dosadašnji Studentski dom.

Povodom tri decenije postojanja Medicinskog fakulteta u Foči, čiji je prvi dekan bio akademik Starović, otkrivena je i bista ovom velikanu ispred Muzeja Stare Hercegovine, odmah pored nedavno postavljene biste prvog hirurga u BiH i jednog od prvih akademika sa ovih prostora Rista Jeremića.

Otkrivanju ploče i biste prisustvovao je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić, načelnik opštine Foča Milan Vukadinović, ćerka Boriše Starovića, kao i članovi porodice tragično stradalog direktora Studentskog doma Dalibora Pljevaljčića.

Slika

Foto: srna.rs

Obje biste rad su vajara Velimira Karavelića iz Srbije.

Mada su živjeli u različitim epohama, dosta je sličnosti između Jeremića i Starovića.

Obojica su bili vrhunski hirurzi, naučni radnici i akademici, i to u izuzetno teškim vremenima po srpski narod, pa nije slučajno da su se njihove biste našle rame uz rame ispred fočanskog Muzeja.

Akademik Boriša Starović bio je dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu od 1988. do 1993. godine, a nakon osnivanja Univerziteta u Sarajevu Republike Srpske, postavljen je za dekana Medicinskog fakulteta u Foči.

Medicinski fakultet u Sarajevu Starović je završio 1964. godine, a specijalizovao se u Velikoj Britaniji u oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije i bio je jedan od vodećih plastičnih hirurga u Jugoslaviji i Evropi.

Na početku građanskog rata u BiH, u aprilu 1992. godine, Starović je bio žrtva atentata, pa je punih 400 dana proveo u zatočeništvu na Hirurškoj klinici u Sarajevu čiji je bio jedan od osnivača i direktor od 1977. do 1993. godine.

Bio je prvi dekan Medicinskog fakulteta u Foči, a zatim i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu od 2000. do 2005. godine.

Od 1997. godine Starović je dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a 2004. postaje njen redovni član.

Starović je bio generalni sekretar i potpredsjednik Akademije, te predsjednik Odjeljenja za medicinske nauke.

Za svoj rad Starović je dobio Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, Prvomajsku nagradu BiH, Medalju rada, te 1990. godine Povelju humanosti Jugoslavije.

U novembru 2002. godine Staroviću je pripala nagrada Hipokrat za životno djelo, a 2003. Veliki pečat za postignute rezultate u profesiji.

Boriša Starović rođen je u Sarajevu 1940, a preminuo je 16. maja 2005. godine.

Akademik Starović ostao je upamćen kao veliki humanista i neumorni pregalac u razvoju obrazovanja i stalnog usavršavanja ljekara, na čemu je beskompromisno insistirao.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    17h 31m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    22h 4m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    19h 38m
    2
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    36m
    0
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    20h 44m
    0