Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Jošanici

21.09.2023. 09:49
0
IZVOR: srna.rs

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva su naveli da će se žaliti na ovu odluku Suda koji im je za to odredio rok od 24 časa.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

- Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Optuženi su Ferid Buljubašić /70/ rođen u Foči, Ahmet Sejdić Ahmet /63/ rođen u Višegradu, Rašid Sobo /58/ rođen u Foči, Šefko Glušac /62/ rođen u Foči, Zakir Jamak /54/ rođen u Višegradu, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, rođen u Višegradu, Adem Fehrić /61/ rođen u Višegradu, Mustafa Poljo zvani Musa /58/ rođen u Višegradu, Enver Kustura zvani Pena /56/ rođen u Višegradu, Muhamed Liska /50/ rođen u Višegradu, Sakib Čakar /66/ rođen u Višegradu, Izet Sejdić /67/ rođen u Višegradu i Munir Nalo /53/ rođen u Višegradu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dola...
Nada u pravdu živi još dvije godine Nada u pravdu živi još dvije godine
Podignuta nova haška optužnica protiv Vojislava Šešelja Podignuta nova haška optužnica protiv Vojislava Šešelja
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  22h 52m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  4h 49m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  11h 3m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  6h 19m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  9h 9m
  0