Суд БиХ одбио оптужницу за ратни злочин над Србима у Јошаници

21.09.2023. 09:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ одбио је оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.

Из Тужилаштва су навели да ће се жалити на ову одлуку Суда који им је за то одредио рок од 24 часа.

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу за ратне злочине против 13 лица, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

- Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

Оптужени су Ферид Буљубашић /70/ рођен у Фочи, Ахмет Сејдић Ахмет /63/ рођен у Вишеграду, Рашид Собо /58/ рођен у Фочи, Шефко Глушац /62/ рођен у Фочи, Закир Јамак /54/ рођен у Вишеграду, Бахрудин Мухић звани Бане /59/, рођен у Вишеграду, Адем Фехрић /61/ рођен у Вишеграду, Мустафа Пољо звани Муса /58/ рођен у Вишеграду, Енвер Кустура звани Пена /56/ рођен у Вишеграду, Мухамед Лиска /50/ рођен у Вишеграду, Сакиб Чакар /66/ рођен у Вишеграду, Изет Сејдић /67/ рођен у Вишеграду и Мунир Нало /53/ рођен у Вишеграду.

Коментари 0
Повезане вијести
Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због дола...
Нада у правду живи још двије године Нада у правду живи још двије године
Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  8h 15m
  0
 • На Јахорини ухапшен један од највећих бјегунаца у Европи
  4h 22m
  0
 • Марко Кубатлија од данас на челу Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ
  6h 29m
  8
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  8h 20m
  0
 • Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
  8h 27m
  1