Sudijama i tužiocima masno povećanje plata, administraciji ni mrvice

20.03.2024. 21:12
0
IZVOR: nezavisne.com

Sudije i tužioci u Srpskoj su u ovoj godini dobili povećanje plata za 11,9 odsto, dok njihovim kolegama, zaposlenim u administraciji, kao što su, recimo, daktilografkinje, prihod na tekućim računima od januara nije povećan ni za marku.

Ili, ako ćemo biti konkretniji, administrativni radnici dobijaju oko 1.170 KM, a ako se na to doda staž, cifra je oko 1.200 KM.

S druge strane, prostom računicom, nosiocima pravosudnih funkcija, koji dobijaju nekoliko hiljada KM, plate su od početka godine uvećane za više stotina maraka.

Tako, kroz brojke, izgleda diskriminacija protiv koje se bore zaposleni u pravosuđu Srpske, koji su ušli u četvrtu sedmicu štrajka, dok im iz resornog ministarstva poručuju da novac za povećanje plata nije planiran u ovogodišnjem budžetu.

Na 21. dan štrajka, odnosno danas, Sindikat pravosuđa Republike Srpske poručio je da od svojih zahtjeva ne odustaje, te najavio da će podnijeti tužbu kojom žele osporiti Rješenje o minimumu procesa rada koje je resorno ministarstvo, kako tvrde sindikalci, donijelo na nezakonit način.

- Mi ćemo danas podnijeti tužbu nadležnom sudu da osporimo to rješenje. Dalje, podnijećemo inicijativu Ustavnom sudu Republike Srpske da se odredi o Rješenju o minimumu procesa rada, koje je napravilo pravi rusvaj - naveo je Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske, u Domu sindikata u Banjaluci, gdje je održana sjednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Republike Srpske.

Pozvao je i Inspekciju rada da se takođe odredi o Rješenju o minimumu procesa rada, te da to uradi što hitnije, odnosno da ponište ovo rješenje.

- Danas je 21. dan štrajka, i dalje stojimo na stanovištu da do ovog nije trebalo doći, moralo se naći rješenje ranije. Mi smo nudili rješenje i nudimo ga i dalje. Ono što smo dobili u ovaj 21 dan jeste da nije bilo intenzivnih pregovora, kako je to rekao ministar, nego je bilo samo jedno pregovaranje - naveo je Petrović.

A, dobili su, podsjeća on, instruktivne akte kojim se nalaže predsjednicima sudova i glavnim tužiocima da se smanjuju plate svima onima koji su u štrajku. Odnosi se to, navodi Petrović, za dva dana štrajka u februaru, te pita - šta ćemo za mart?

- Da li će sebe Ministarstvo pravde dovesti u situaciju da uopšte ne isplati plate za mart ljudima koji štrajkom žele da poboljšaju svoj materijalni status, koji se bore za golu egzistenciju. To se dosad nikad nije desilo za 30 godina postojanja ovog sindikata. Neće se desiti ni sad - rekao je Petrović.

Lider granskog sindikata je naglasio da su zahtjevi ostali nepromijenjeni, ali su, s nadom da će pregovori što ranije biti nastavljeni i okončani na zadovoljstvo radnika, spremni na kompromise.

- Mi smo još u prošli petak ponudili Ministarstvu pravde prijedlog sporazuma, koji je glatko odbijen - naveo je Petrović, koji poziva predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i predsjednika Srpske Milorada Dodika da se uključe.

Stojanka Stanković  iz Sindikalne organizacije Okružnog suda u Banjaluci navela je da su tokom svih ovih dana štrajka radnici odvažni u tome da istraju da se ispune njihovi zahtjevi.

- Na naš zahtjev od Ministarstva pravde nismo dobili adekvatan element za obračun plata, s obzirom na to da su pojedini ljudi bili u minimumu procesa rada, a drugi dio dana u štrajku. Mi sada nemamo mogućnost da obračunamo plate za ova dva dana. Svoje vrijeme smo proveli u prostorijama poslodavca - navela je Stankovićeva.

Željka Gnjatović, predsjednica Štrajkačkog odbora Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, rekla je da ulaze u gotovo zaokružen mjesec dana štrajka, te da su nailazili na razne pritiske od starta.

- Rješenje o minimumu procesa rada je, kao pravnik mogu reći, u najmanju ruku nezakonito, ali to je nešto što će biti predmet preduzimanja pravnih radnji od strane Sindikata pravosuđa, u šta smo naravno svi uključeni i nadamo se isključivo pozitivnom ishodu i drugačiji, kao pravnik, ne mogu ni da prihvatim - rekla je Gnjatovićeva.

Oglasili su se ubrzo nakon toga i iz Ministarstva pravde Republike Srpske, na čijem je čelu Miloš Bukejlović. Najkraće rečeno, poručili su - novac za povećanje plata administrativnih radnika zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske u ovoj godini nije predviđen. Novca nema, ali nude dijalog.

- Kako bismo riješili problem prouzrokovan štrajkom u pravosuđu, sa predstavnicima Sindikata pravosuđa održali smo više sastanaka, upravo radi postizanja dogovora u vezi sa zahtjevima administrativnih radnika zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske, a koji su donijeli Odluku o stupanju u štrajk i iznijeli zahtjeve u vezi sa povećanjem plata i naknada - naveli su iz Ministarstva pravde.

Dodaju da nisu bili "u mogućnosti da prihvate navedene zahtjeve", jer budžetom koji je usvojen za 2024. godinu nisu predviđena sredstva za povećanje plata.

- Naš cilj jeste da pokušamo pronaći zajedničko rješenje kako bi institucije pravosuđa počele da rade u punom kapacitetu. U tom smislu uvijek ćemo biti spremni da obnovimo socijalni dijalog, ali kroz institut pregovaranja. Shodno tome, i u narednim danima će biti nastavljen razgovor sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske - naveli su iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Poslodavci Vladi: Riješite problem

 

Unija poslodavaca Republike Srpske uputila je Vladi inicijativu za ubrzano rješavanje problema u pravosuđu, uzrokovanog štrajkom u organizaciji Sindikata pravosuđa.

- Ova situacija usložnjava poslovanje i dodatno urušava konkurentnost domaće ekonomije koja trpi posljedice pada tražnje u EU, koje se reflektuje kroz pad industrijske proizvodnje, kao i posljedice administrativnog pritiska na rast plata u Republici Srpskoj - navode iz Unije.

 

Iz Unije poslodavaca poručuju da radnici ne mogu biti diskriminisani po osnovu prava na topli obrok, te su uputili prijedlog Vladi za organizaciju sastanka uz učešće Advokatske komore i Notarske komore Republike Srpske.

Komentarišući probleme s kojim se susreće poslovna zajednica, Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske, kazao je da su oni odluku o štrajku donijeli još 9. februara, da će štrajk početi 28. februara.

- Dali smo 19 dana prostora da sjednemo zajedno i pregovaramo da do štrajka ne dođe - podsjetio je Petrović.

Piše: Dragan Sladojević

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 27m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 41m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 33m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    15h 58m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 48m
    0