Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице

20.03.2024. 21:12
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Судије и тужиоци у Српској су у овој години добили повећање плата за 11,9 одсто, док њиховим колегама, запосленим у администрацији, као што су, рецимо, дактилографкиње, приход на текућим рачунима од јануара није повећан ни за марку.

Или, ако ћемо бити конкретнији, административни радници добијају око 1.170 КМ, а ако се на то дода стаж, цифра је око 1.200 КМ.

С друге стране, простом рачуницом, носиоцима правосудних функција, који добијају неколико хиљада КМ, плате су од почетка године увећане за више стотина марака.

Тако, кроз бројке, изгледа дискриминација против које се боре запослени у правосуђу Српске, који су ушли у четврту седмицу штрајка, док им из ресорног министарства поручују да новац за повећање плата није планиран у овогодишњем буџету.

На 21. дан штрајка, односно данас, Синдикат правосуђа Републике Српске поручио је да од својих захтјева не одустаје, те најавио да ће поднијети тужбу којом желе оспорити Рјешење о минимуму процеса рада које је ресорно министарство, како тврде синдикалци, донијело на незаконит начин.

- Ми ћемо данас поднијети тужбу надлежном суду да оспоримо то рјешење. Даље, поднијећемо иницијативу Уставном суду Републике Српске да се одреди о Рјешењу о минимуму процеса рада, које је направило прави русвај - навео је Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске, у Дому синдиката у Бањалуци, гдје је одржана сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа Републике Српске.

Позвао је и Инспекцију рада да се такође одреди о Рјешењу о минимуму процеса рада, те да то уради што хитније, односно да пониште ово рјешење.

- Данас је 21. дан штрајка, и даље стојимо на становишту да до овог није требало доћи, морало се наћи рјешење раније. Ми смо нудили рјешење и нудимо га и даље. Оно што смо добили у овај 21 дан јесте да није било интензивних преговора, како је то рекао министар, него је било само једно преговарање - навео је Петровић.

А, добили су, подсјећа он, инструктивне акте којим се налаже предсједницима судова и главним тужиоцима да се смањују плате свима онима који су у штрајку. Односи се то, наводи Петровић, за два дана штрајка у фебруару, те пита - шта ћемо за март?

- Да ли ће себе Министарство правде довести у ситуацију да уопште не исплати плате за март људима који штрајком желе да побољшају свој материјални статус, који се боре за голу егзистенцију. То се досад никад није десило за 30 година постојања овог синдиката. Неће се десити ни сад - рекао је Петровић.

Лидер гранског синдиката је нагласио да су захтјеви остали непромијењени, али су, с надом да ће преговори што раније бити настављени и окончани на задовољство радника, спремни на компромисе.

- Ми смо још у прошли петак понудили Министарству правде приједлог споразума, који је глатко одбијен - навео је Петровић, који позива предсједника Владе Српске Радована Вишковића и предсједника Српске Милорада Додика да се укључе.

Стојанка Станковић  из Синдикалне организације Окружног суда у Бањалуци навела је да су током свих ових дана штрајка радници одважни у томе да истрају да се испуне њихови захтјеви.

- На наш захтјев од Министарства правде нисмо добили адекватан елемент за обрачун плата, с обзиром на то да су поједини људи били у минимуму процеса рада, а други дио дана у штрајку. Ми сада немамо могућност да обрачунамо плате за ова два дана. Своје вријеме смо провели у просторијама послодавца - навела је Станковићева.

Жељка Гњатовић, предсједница Штрајкачког одбора Окружног јавног тужилаштва у Приједору, рекла је да улазе у готово заокружен мјесец дана штрајка, те да су наилазили на разне притиске од старта.

- Рјешење о минимуму процеса рада је, као правник могу рећи, у најмању руку незаконито, али то је нешто што ће бити предмет предузимања правних радњи од стране Синдиката правосуђа, у шта смо наравно сви укључени и надамо се искључиво позитивном исходу и другачији, као правник, не могу ни да прихватим - рекла је Гњатовићева.

Огласили су се убрзо након тога и из Министарства правде Републике Српске, на чијем је челу Милош Букејловић. Најкраће речено, поручили су - новац за повећање плата административних радника запослених у институцијама правосуђа Републике Српске у овој години није предвиђен. Новца нема, али нуде дијалог.

- Како бисмо ријешили проблем проузрокован штрајком у правосуђу, са представницима Синдиката правосуђа одржали смо више састанака, управо ради постизања договора у вези са захтјевима административних радника запослених у институцијама правосуђа Српске, а који су донијели Одлуку о ступању у штрајк и изнијели захтјеве у вези са повећањем плата и накнада - навели су из Министарства правде.

Додају да нису били "у могућности да прихвате наведене захтјеве", јер буџетом који је усвојен за 2024. годину нису предвиђена средства за повећање плата.

- Наш циљ јесте да покушамо пронаћи заједничко рјешење како би институције правосуђа почеле да раде у пуном капацитету. У том смислу увијек ћемо бити спремни да обновимо социјални дијалог, али кроз институт преговарања. Сходно томе, и у наредним данима ће бити настављен разговор са представницима Синдиката правосуђа Републике Српске - навели су из Министарства правде Републике Српске.

Послодавци Влади: Ријешите проблем

 

Унија послодаваца Републике Српске упутила је Влади иницијативу за убрзано рјешавање проблема у правосуђу, узрокованог штрајком у организацији Синдиката правосуђа.

- Ова ситуација усложњава пословање и додатно урушава конкурентност домаће економије која трпи посљедице пада тражње у ЕУ, које се рефлектује кроз пад индустријске производње, као и посљедице административног притиска на раст плата у Републици Српској - наводе из Уније.

 

Из Уније послодаваца поручују да радници не могу бити дискриминисани по основу права на топли оброк, те су упутили приједлог Влади за организацију састанка уз учешће Адвокатске коморе и Нотарске коморе Републике Српске.

Коментаришући проблеме с којим се сусреће пословна заједница, Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске, казао је да су они одлуку о штрајку донијели још 9. фебруара, да ће штрајк почети 28. фебруара.

- Дали смо 19 дана простора да сједнемо заједно и преговарамо да до штрајка не дође - подсјетио је Петровић.

Пише: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 24m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 35m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 1m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 6m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 15m
    0