Šumarski tehničari postaju njegovatelji

27.09.2024. 15:48
0
IZVOR: glassrpske.com

Manjak njegovatelja i medicinskih tehničara sve češće dovodi u pitanje rad domova za stara i nemoćna lica širom Republike Srpske, zbog čega se ove ustanove dovijaju na razne načine kako bi došle do prijeko potrebnog kadra, a jedna od opcija je i povećanje plata, što bi dovelo do poskupljenja smještaja.

Nedostatak stručnog kadra je, ističu u domovima za stare i nemoćne, kamen koji ih sve više žulja i zbog čega nerijetko dolaze u situaciju da odbijaju nove korisnike i smanjuju broj stanara i to zato što o njima nema ko da se brine.

Direktorica srbačkog doma za starija i nemoćna lica “Bardača” Minja Vrhovac istakla je za “Glas Srpske” da se ova ustanova trenutno nalazi u nezavidnoj situaciji, jer su u razmaku od samo nekoliko časova dvije njegovateljice dale otkaz zbog odlaska u inostranstvo.

- Mi njima možemo povećati platu do 1.500 maraka, ali to nije dovoljno, jer za isti posao u Austriji dobijaju 3.500 evra. Šta mi sad tu da radimo, osim da obilazimo zdravstvene ustanove i tražimo kadar, koji bi kod nas u domu bio na dopunskom radu ili da, u krajnjem slučaju, otkazujemo smještaj ljudima sa kojima imamo potpisan ugovor - kazala je ona pozivajući nadležno ministarstvo da se uključi u rješavanje ovog problema.

Direktor Doma za stara lica Istočno Sarajevo Miljan Sladoje kaže da potražnja za smještajem konstantno raste, ali zbog nedostatka stručnog kadra nemaju mogućnosti da prošire svoje kapacitete.

- Došli smo u situaciju da šumarske tehničare moramo prekvalifikovati u njegovatelje, koji će se brinuti o korisnicima i pomagati im. Na tržištu nema ni medicinskih tehničara koji bi zamijenili njegovatelje. Međutim, oni odlaze da rade u druge zdravstvene ustanove, uglavnom u Sarajevo - rekao je Sladoje.

Dodao je da se bore za svakog stručnog radnika, koji se brine o deset korisnika.

- Imam informaciju da su neke privatne ustanove ovog tipa u pojedinim gradovima stavile ključ u bravu jer nisu mogle da nađu medicinske tehničare i njegovatelje - kazao je Sladoje i dodao da za smještaj i brigu korisnici mjesečno izdvajaju oko 900 maraka, dok bi realna cijena, kaže, bila 1.200 KM.

Da bi opstali i zadržali radnike moraće, naglašava, vrlo brzo ići sa povećanjem cijena smještaja.

- Sav novac od poskupljenja biće usmjeren na plate radnika - istakao je on.

Ništa bolja situacija nije ni u Domu za starija lica “Drinić”. Vlasnik ove prijedorske ustanove Aleksandar Drinić kazao je da se, kao i ostali, “bore sa vjetrenjačama”.

- Potražnja za smještajem u domovima za stare je sve veća upravo iz razloga što mnogi zbog nedostatka kadra smanjuju kapacitete ili stavljaju ključ u bravu - rekao je Drinić, dodajući da već prave procjene za koliko će od nove godine morati podići cijene smještaja i usluga.

Posredstvo

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, za nepunih devet mjeseci ove godine u Njemačku, koja se već duže vrijeme suočava sa ozbiljnim nedostatkom radne snage u bolnicama i staračkim domovima, otišlo je 165 njegovatelja. Putem ove agencije lani je u Njemačku otišlo 400 njegovatelja, a veliki broj radnika iz BiH odlazi u inostranstvo u sopstvenoj režiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Za vikend nestabilno uz pad temperature Za vikend nestabilno uz pad temperature
Srpska bogatija za 33 bebe Srpska bogatija za 33 bebe
Najčitanije
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    22h 34m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    10h 9m
    0
  • Domaći posni brusketi
    10h 42m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    6h 0m
    3
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    8h 8m
    0