Sutra obilježavanje Dana i krsne slave Muzičke akademije

10.06.2021. 14:58
0
IZVOR: SRNA

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu sutra će obilježiti Dan i krsnu slavu Svetu mučenicu Teodosiju Tirsku.

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u 9.00 časova biće služena liturgija i lomljenje slavskog kolača.

Od 12.00 časova planirana je promocija diplomiranih i master studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža izjavila je Srni da će na promociji studenata prvog i drugog ciklusa studija, koja će biti upriličena sutra, diplome primiti 16 mastera muzičke umjetnosti, 23 diplomirana muzičara po novom studijskom programu, te dva diplomirana muzičara po starom studijskom programu.

- Muzička akademija dodijeliće pet nagrada `Vojin Komadina` koje se u čast našeg osnivača i utemeljitelja profesora Vojina Komadine tradicionalno dodjeljuju najboljim studentima, sa prosjekom ocjena 10. Muzička akademija će dodijeliti i 10 pohvala studentima sa najvišim prosjekom u prethodnoj akademskoj godini - istakla je Žuža.

Prema njenim riječima, Povelja Muzičke akademije biće uručena dirigentu Kamernog hora smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radetu Radoviću, u čast jubileja 20 godina postojanja i rada hora.

Žuža je dodala da se plakete i zahvalnice tradicionalno dodjeljuju uspješnim profesorima, partnerima, Ministarstvu prosvjete i kulture, gradu Istočno Sarajevo i čelnicima lokalne samouprave.

Govoreći o nedavno održanom 11. Internacionalnom festivalu "Akordeon art plus" u okviru kojeg je realizovano i treće Međunarodno takmičenje pijanista u onlajn formatu, Žuža je napomenula da je 40 članova žirija ocjenjivalo oko 200 prijavljenih takmičara, u šest različitih disciplina.

Na ovogodišnjem festivalu bili su prisutni umjetnici iz 17 zemalja - BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Slovačka, Portugalija, Litvanija, Letonija, Norveška, Rusija, Ukrajina, Kina, Japan, Poljska i Austrija.

- Uz nesebično zalaganje članova kolektiva Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uspjeli smo postići da organizacija i realizacija festivala proteknu bez i jedne primjedbe učesnika, a sve to ne bi bilo moguće bez podrške prijatelja i partnera - istakla je Žuža.

Žuža je posebnu zahvalnost izrazila Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i rektoru Milanu Kuliću, kao i dugogodišnjim partnerima - Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, gradu Istočno Sarajevo, opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale i sponzorima.

Ona je dodala da je nakon festivala, na Danima harmonike u Ugljeviku, održan i izbor predstavnika BiH za 74. Svjetski kup harmonike, koji će se ove godine održati u oktobru u Minhenu.

Pobjedom u najstarijoj kategoriji, student Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, Vehbija Hodžić direktno je izabran za predstavnika BiH u seniorskoj kategoriji Svjetskog kupa.

Viši asistent na smjeru za harmoniku na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Stojanović istakao je da festival "Akordeon art plus" za njega ima poseban značaj.

- Nagrade osvojene na festivalu `Akordeon art plus` zauzimaju posebno mjesto, jer sam kao akordeonista i kao pijanista osvojio prva mjesta u najstarijim kategorijama. Čast mi je što sam učestvovao na takvom festivalu - istakao je Stojanović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    5h 28m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    15h 46m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    15h 52m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    15h 50m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    14h 41m
    0