Сутра обиљежавање Дана и крсне славе Музичке академије

10.06.2021. 14:58
0
ИЗВОР: СРНА

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву сутра ће обиљежити Дан и крсну славу Свету мученицу Теодосију Тирску.

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама у 9.00 часова биће служена литургија и ломљење славског колача.

Од 12.00 часова планирана је промоција дипломираних и мастер студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Музичке академије Маја Жужа изјавила је Срни да ће на промоцији студената првог и другог циклуса студија, која ће бити уприличена сутра, дипломе примити 16 мастера музичке умјетности, 23 дипломирана музичара по новом студијском програму, те два дипломирана музичара по старом студијском програму.

- Музичка академија додијелиће пет награда `Војин Комадина` које се у част нашег оснивача и утемељитеља професора Војина Комадине традиционално додјељују најбољим студентима, са просјеком оцјена 10. Музичка академија ће додијелити и 10 похвала студентима са највишим просјеком у претходној академској години - истакла је Жужа.

Према њеним ријечима, Повеља Музичке академије биће уручена диригенту Камерног хора смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Радету Радовићу, у част јубилеја 20 година постојања и рада хора.

Жужа је додала да се плакете и захвалнице традиционално додјељују успјешним професорима, партнерима, Министарству просвјете и културе, граду Источно Сарајево и челницима локалне самоуправе.

Говорећи о недавно одржаном 11. Интернационалном фестивалу "Акордеон арт плус" у оквиру којег је реализовано и треће Међународно такмичење пијаниста у онлајн формату, Жужа је напоменула да је 40 чланова жирија оцјењивало око 200 пријављених такмичара, у шест различитих дисциплина.

На овогодишњем фестивалу били су присутни умјетници из 17 земаља - БиХ, Србија, Хрватска, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Словенија, Словачка, Португалија, Литванија, Летонија, Норвешка, Русија, Украјина, Кина, Јапан, Пољска и Аустрија.

- Уз несебично залагање чланова колектива Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, успјели смо постићи да организација и реализација фестивала протекну без и једне примједбе учесника, а све то не би било могуће без подршке пријатеља и партнера - истакла је Жужа.

Жужа је посебну захвалност изразила Универзитету у Источном Сарајеву и ректору Милану Кулићу, као и дугогодишњим партнерима - Министарству просвјете и културе Републике Српске, граду Источно Сарајево, општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале и спонзорима.

Она је додала да је након фестивала, на Данима хармонике у Угљевику, одржан и избор представника БиХ за 74. Свјетски куп хармонике, који ће се ове године одржати у октобру у Минхену.

Побједом у најстаријој категорији, студент Музичке академије у Источном Сарајеву, Вехбија Хоџић директно је изабран за представника БиХ у сениорској категорији Свјетског купа.

Виши асистент на смјеру за хармонику на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву Марко Стојановић истакао је да фестивал "Акордеон арт плус" за њега има посебан значај.

- Награде освојене на фестивалу `Акордеон арт плус` заузимају посебно мјесто, јер сам као акордеониста и као пијаниста освојио прва мјеста у најстаријим категоријама. Част ми је што сам учествовао на таквом фестивалу - истакао је Стојановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 3m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 19m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 35m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 57m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 45m
    0