Sutra otvaranje legata Branka Brđanina Bajovića

06.10.2022. 10:52
0
IZVOR: srna.rs

Otvaranje legata profesora Branka Brđanina Bajovića biće upriličeno sutra u Narodnoj biblioteci "Branko Čučak" na Han Pijesku, rekla je Srni direktor ove ustanove Ozrenka Đurić Radulović.

Otvaranje veoma bogatog legata počinje u 18.00 časova u čitaonici biblioteke, rekla je Radulovićeva i dodala da je tu puno literature iz oblasti dramaturgije, domena pozorišta, filozofije, književnosti.

Radulovićeva se nada da će ta stručna literatura pomoći svima koji se bave dramatrugijom, teatrologijom i istraživanjem pozorišnih djela.

Ona je pojasnila da se legat otvara u susret Danu biblioteka Republike Srpske 9.oktobra i izrazila nadu da će Brađanin prisustvovati svečenom činu.

U okviru ovog legata biblioteka je do sada preuzela više od 640 knjiga, a Radulovićeva navodi da će ih dobiti još prilikom otvaranja, pa da će legat brojati oko 1.000 bibliotečkih jedinica.

- Posebno nam je drago što je profesor Brđanin odabrao da baš naša biblioteka dobije bogat i vrijedan poklon. To dolazi od čovjeka koji nas je podržavao u više aktivnosti i izrazio je želju da njegov legat bude u biblioteci gdje je i legat njegovog prijatelja Branka Čučka - kaže Radulovićeva.

Branko Brđanin Bajović je srpski književnik, pozorišni kritičar, dramaturg, autor naučnih studuja, knjiga, stručnih i naučnih radova iz oblasti drame, pozorišta, književnosti, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dramaturg Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Radulovićeva je podsjetila da je biblioteka nedavno dobila 163 knjige od Narodne biblioteke Srbije i da je knjižni fond, uz legat Bajovića, značajno obogaćen. 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    23h 41m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    9h 14m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    23h 51m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    9h 20m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    9h 18m
    0