Sutra pomen Srbima ubijenim u Starom Brodu

21.03.2024. 12:53
0
IZVOR: srna.rs

U Starom Brodu kod Višegrada sutra će biti obilježene 82 godine od zločina nad više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije, koje su ubile ustaše Jure Francetića, rekao je Srni protojerej-stavrofor Dragan Vukotić.

Tim povodom Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće parastos sa početkom u 12.00 časova, nakon čega će biti položeni vijenci kod spomen-obilježja i cvijeće u rijeku Drinu.

Tokom ustaške ofanzive mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji. Jedan broj ljudi se utopio u rijeci Drini bježeći od ustaša.

Najmasovnije zločin izvršen je 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja Srba trajala do početka maja.

Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u kojem je postavljeno 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu, osveštan je 2019. godine.

Ovaj spomen-muzej je djelo arhitekte Novice Motike iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stari Brod - iskaz grupe svjedoka iz Čajniča Stari Brod - iskaz grupe svjedoka iz Čajniča
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    16h 56m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    18h 11m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    22h 29m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    14h 4m
    0
  • Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 13m
    0