Sutra u Istočnom Sarajevu konferencija za novinare posvećena operi "Petrovdan"

22.05.2023. 14:28
0
IZVOR: srna.rs

Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo i Produkcija "Forum teatar" organizovaće sutra u Istočnom Sarajevu konferenciju za novinare povodom početka rada na operi "Petrovdan", koja bi trebalo da bude realizovana u koprodukciji ove dvije ustanove kulture.

Produkcija opere "Petrovdan" predstavlja početak profesionalnog pozorišnog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu i njenim premijernim izvođenjem planirano je svečano otvaranje pozorišta u Istočnom Sarajevu, koje je u završnoj fazi izgradnje i tehničkog opremanja.

Pozorišni projekat "Petrovdan", nacionalna opera Republike Srpske, projekat je od posebnog značaja, čiji su ciljevi usaglašeni sa ciljevima strategije razvoja kulture Republike Srpske /2017–2022/ i jasnom procjenom aktuelnog, postojećeg stanja u oblasti kulture i umjetnosti, odnosno kulturnog nasljeđa, savremenog stvaralaštva i umjetničke produkcije, saopšteno je iz Kulturnog centra i "Forum teatra".

U operi je planirano učešće studenata i profesora Muzičke akademije Istočno Sarajevo, Hora "Sloga", Etno-grupe "Petrovdan" i članova kulturno-umjetničkih društava "Slavija" i "Bratstvo" Vojkovići, na čelu sa rediteljem Vitomirom Mitrićem, kompozitorom Mladenom Jankovićem, saradnikom Peđom Hartom iz Istočnog Sarajeva i piscem libreta Vidom Davidović, dramaturgom iz Banjaluke, uz koreografiju i kostime Branka Pjevića iz Istočnog Sarajeva.

U projektu učestvuje 60 aktera.

Planirano je da ovo muzičko-scensko djelo bude na stalnom repertoaru pozorišta naredne tri godine, kao i izvođenje u gradovima Republike Srpske i učešće na pozorišnim festivalima u regionu i svijetu.

Rad na operi uslovljen je i dinamikom završetka pozorišta i obezbjeđivanja sredstava za realizaciju.

U saopštenju se navodi da je projekat dobio dio sredstva na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ali je neophodno obezbijediti i dodatna za završetak.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO) U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO)
Promovisana knjiga „Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine“ u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine“ u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    11h 10m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    20h 2m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    13h 53m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    17h 38m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    8h 45m
    4