Сутра у Источном Сарајеву конференција за новинаре посвећена опери "Петровдан"

22.05.2023. 14:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Културни центар Источно Ново Сарајево и Продукција "Форум театар" организоваће сутра у Источном Сарајеву конференцију за новинаре поводом почетка рада на опери "Петровдан", која би требало да буде реализована у копродукцији ове двије установе културе.

Продукција опере "Петровдан" представља почетак професионалног позоришног стваралаштва у Источном Сарајеву и њеним премијерним извођењем планирано је свечано отварање позоришта у Источном Сарајеву, које је у завршној фази изградње и техничког опремања.

Позоришни пројекат "Петровдан", национална опера Републике Српске, пројекат је од посебног значаја, чији су циљеви усаглашени са циљевима стратегије развоја културе Републике Српске /2017–2022/ и јасном процјеном актуелног, постојећег стања у области културе и умјетности, односно културног насљеђа, савременог стваралаштва и умјетничке продукције, саопштено је из Културног центра и "Форум театра".

У опери је планирано учешће студената и професора Музичке академије Источно Сарајево, Хора "Слога", Етно-групе "Петровдан" и чланова културно-умјетничких друштава "Славија" и "Братство" Војковићи, на челу са редитељем Витомиром Митрићем, композитором Младеном Јанковићем, сарадником Пеђом Хартом из Источног Сарајева и писцем либрета Видом Давидовић, драматургом из Бањалуке, уз кореографију и костиме Бранка Пјевића из Источног Сарајева.

У пројекту учествује 60 актера.

Планирано је да ово музичко-сценско дјело буде на сталном репертоару позоришта наредне три године, као и извођење у градовима Републике Српске и учешће на позоришним фестивалима у региону и свијету.

Рад на опери условљен је и динамиком завршетка позоришта и обезбјеђивања средстава за реализацију.

У саопштењу се наводи да је пројекат добио дио средства на конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске, али је неопходно обезбиједити и додатна за завршетак.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО) У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО)
Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    51m
    0
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    23h 48m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 34m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    19h 49m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    20h 25m
    0