Сутра у Источном Сарајеву конференција за новинаре посвећена опери "Петровдан"

22.05.2023. 14:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Културни центар Источно Ново Сарајево и Продукција "Форум театар" организоваће сутра у Источном Сарајеву конференцију за новинаре поводом почетка рада на опери "Петровдан", која би требало да буде реализована у копродукцији ове двије установе културе.

Продукција опере "Петровдан" представља почетак професионалног позоришног стваралаштва у Источном Сарајеву и њеним премијерним извођењем планирано је свечано отварање позоришта у Источном Сарајеву, које је у завршној фази изградње и техничког опремања.

Позоришни пројекат "Петровдан", национална опера Републике Српске, пројекат је од посебног значаја, чији су циљеви усаглашени са циљевима стратегије развоја културе Републике Српске /2017–2022/ и јасном процјеном актуелног, постојећег стања у области културе и умјетности, односно културног насљеђа, савременог стваралаштва и умјетничке продукције, саопштено је из Културног центра и "Форум театра".

У опери је планирано учешће студената и професора Музичке академије Источно Сарајево, Хора "Слога", Етно-групе "Петровдан" и чланова културно-умјетничких друштава "Славија" и "Братство" Војковићи, на челу са редитељем Витомиром Митрићем, композитором Младеном Јанковићем, сарадником Пеђом Хартом из Источног Сарајева и писцем либрета Видом Давидовић, драматургом из Бањалуке, уз кореографију и костиме Бранка Пјевића из Источног Сарајева.

У пројекту учествује 60 актера.

Планирано је да ово музичко-сценско дјело буде на сталном репертоару позоришта наредне три године, као и извођење у градовима Републике Српске и учешће на позоришним фестивалима у региону и свијету.

Рад на опери условљен је и динамиком завршетка позоришта и обезбјеђивања средстава за реализацију.

У саопштењу се наводи да је пројекат добио дио средства на конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске, али је неопходно обезбиједити и додатна за завршетак.

Коментари 0
Повезане вијести
Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево
Патријарх Порфирије: Људима дато јединство и различитост да би градили заједницу Патријарх Порфирије: Људима дато јединство и различитост да би градили заједницу
Паљење лила у Хан Пијеску (ВИДЕО) Паљење лила у Хан Пијеску (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  13h 56m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  15h 29m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  16h 36m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  11h 33m
  0
 • Осумњичени да су крали месо са сточног гробља па га продавали
  12h 4m
  0