Sve spremno za 16. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva

27.08.2022. 14:08
0
IZVOR: katera.news

Šesnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva zvanično je otvoren u Istočnoj Ilidži i okupiće mnogobrojna kulturno-umjetnička društava iz Srbije, Crne Gore i Srpske.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, koja je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije, u obraćanju medijima, istakao je da je ova manifestacija prerasla samu opštinu i postala gradska manifestacija i možda, najveća kulturološka manifestacija u gradu Istočno Sarajevu i Srpske.

- Treba da njegujemo običaje i tradiciju Sarajevsko-romanijske regije jer ćemo tako od zaborava otrgnuti sve ono što su sarajevski Srbi utkali u stvaranje nekadašnjeg Sarajeva, a potom i Srpskog Sarajeva – rekao je Božović.

Slika

Foto: katera.news

On je dodao da SKUD „Vojkovići“ na najbolji način čuva tradiciju i običaje naših predaka i to je prepoznato u Srpskoj, ali i Srbiji.

- Na ovom saboru očekujemo i prijatelje iz bratskih opština iz Srbije što će upotpuniti i uveličati ovaj događaj. Želim da svima koji dođu u Istočnu Ilidžu, Trnovo, Istočno Novo Sarajevo, poželim dobrodošlicu i poželim da se osjećaju prijatno, a mi ćemo se pobrinuti da budemo dobri domaćini – rekao je Božović.

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac rekao je da je tema ovogodišnjeg sabora „Božić“ te da su u protekla dva mjeseca pristizali literarni radovi i scenski prikazi na ovu temu.

- Stručni žiri je izabrao pet najboljih scenskih prikaza kulturno-umjetničkih društava koji će se predstaviti u subotu, 3. septembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Tada ćemo i izabrati pobjednika ovogodišnjeg sabora, dok ćemo pobjednika literarnog konkursa proglasiti u ponedjeljak – rekao je Skakavac.

Skakavac je podsjetio da će večeras od 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biti organizovana smotra mladih guslara na kojoj će učestvovati deset najboljih mladih guslara.

Sutra, 28. avgusta u Trnovu će biti organizovano tradicionalno saborovanje, nakon čega će uslijediti narodno veselje sa Miljanom Miljanićem.

Prema njegovim riječima, u srijedu, 31. avgusta od 19.00 časova u restoranu Kula biće upriličeno veče besjede na kojoj će o Božiću besjediti dr Darko Đogo, protojerej Čedo Đureinović i etnolog Branko Pjević.

Smotra folklornih društava održaće se u petak, 2. septembra u 18.00 časova u porti Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, dok je u nedjelju, 4. septembra od 11 časova planiran takmičarski dio izvornog pjevanja.

- Na takmičenju će učestvovati oko 80 društava iz Srbije, Crne Gore i Srpske. Planirano je da se okupimo u sali Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Vojkovićima, napravimo defile i položimo vijenci na spomen-kapeli u Vojkovićima – rekao je Skakavac, dodajući da će biti organizovano i narodno veselje na kojem će nastupati Goci bend.

Kako je istakao, novina na ovogodišnjem saboru je demonstracija pečenja rakije, zaoblice, ali i česnice.

- Domaćin Darko Berjan napraviće česnicu u koju će staviti novčanice. Onoga ko pronađe novac, Berjan će darivati – istakao je Skakavac.

Slika

Foto: katera.news

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić čestitao je organizacionom odboru na istrajnosti u organizaciji različitih manifestacija, ističući da je Sabor izvornog stvaralaštva kruna njihovog rada.

- SKUD „Vojkovići“ ne bi mogao bez svoje matice i baze, opštine Istočna Ilidža, i čestitam načelniku Božoviću jer znam koliko podršava ovakve, ali i slične manifestacije – rekao je Ćosić.

Mladen Janković, direktor Kultrnog centra Istočno Novo Sarajevo, izrazio je zadovoljstvo što je dio, prema njegovim riječima, najbolje manifestacije ovog tipa u Srpskoj i regiona.

- Čast mi je što sam dio stručnog žirija ovogodišnjeg sabora, pored profesora Mitrovića i Dimitrija Golemovića - istakao je Janković.

Generalni pokrovitelji manifestacije koja će trajati do 4. septembra su opština Istočna Ilidža i SKUD „Vojkovići“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najava "Đurđevdanskih svečanosti" u opštini Istočna Ilidža Najava "Đurđevdanskih svečanosti" u opštini Istočna Ilidža
Sutra „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži Sutra „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži
Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    6h 28m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    9h 14m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    8h 47m
    1
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    11h 54m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    23h 43m
    0