Све спремно за 16. Сабор српског изворног народног стваралаштва

27.08.2022. 14:08
0
ИЗВОР: katera.news

Шеснаести сабор српског изворног народног стваралаштва званично је отворен у Источној Илиџи и окупиће многобројна културно-умјетничка друштава из Србије, Црне Горе и Српске.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, која је уједно и генерални покровитељ манифестације, у обраћању медијима, истакао је да је ова манифестација прерасла саму општину и постала градска манифестација и можда, највећа културолошка манифестација у граду Источно Сарајеву и Српске.

- Треба да његујемо обичаје и традицију Сарајевско-романијске регије јер ћемо тако од заборава отргнути све оно што су сарајевски Срби уткали у стварање некадашњег Сарајева, а потом и Српског Сарајева – рекао је Божовић.

Слика

Фото: katera.news

Он је додао да СКУД „Војковићи“ на најбољи начин чува традицију и обичаје наших предака и то је препознато у Српској, али и Србији.

- На овом сабору очекујемо и пријатеље из братских општина из Србије што ће употпунити и увеличати овај догађај. Желим да свима који дођу у Источну Илиџу, Трново, Источно Ново Сарајево, пожелим добродошлицу и пожелим да се осјећају пријатно, а ми ћемо се побринути да будемо добри домаћини – рекао је Божовић.

Предсједник Организационог одбора Ранко Скакавац рекао је да је тема овогодишњег сабора „Божић“ те да су у протекла два мјесеца пристизали литерарни радови и сценски прикази на ову тему.

- Стручни жири је изабрао пет најбољих сценских приказа културно-умјетничких друштава који ће се представити у суботу, 3. септембра у Културном центру Источно Ново Сарајево. Тада ћемо и изабрати побједника овогодишњег сабора, док ћемо побједника литерарног конкурса прогласити у понедјељак – рекао је Скакавац.

Скакавац је подсјетио да ће вечерас од 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево бити организована смотра младих гуслара на којој ће учествовати десет најбољих младих гуслара.

Сутра, 28. августа у Трнову ће бити организовано традиционално саборовање, након чега ће услиједити народно весеље са Миљаном Миљанићем.

Према његовим ријечима, у сриједу, 31. августа од 19.00 часова у ресторану Кула биће уприличено вече бесједе на којој ће о Божићу бесједити др Дарко Ђого, протојереј Чедо Ђуреиновић и етнолог Бранко Пјевић.

Смотра фолклорних друштава одржаће се у петак, 2. септембра у 18.00 часова у порти Цркве Светог Василија Острошког на Вељинама, док је у недјељу, 4. септембра од 11 часова планиран такмичарски дио изворног пјевања.

- На такмичењу ће учествовати око 80 друштава из Србије, Црне Горе и Српске. Планирано је да се окупимо у сали Основне школе „Алекса Шантић“ у Војковићима, направимо дефиле и положимо вијенци на спомен-капели у Војковићима – рекао је Скакавац, додајући да ће бити организовано и народно весеље на којем ће наступати Гоци бенд.

Како је истакао, новина на овогодишњем сабору је демонстрација печења ракије, заоблице, али и чеснице.

- Домаћин Дарко Берјан направиће чесницу у коју ће ставити новчанице. Онога ко пронађе новац, Берјан ће даривати – истакао је Скакавац.

Слика

Фото: katera.news

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић честитао је организационом одбору на истрајности у организацији различитих манифестација, истичући да је Сабор изворног стваралаштва круна њиховог рада.

- СКУД „Војковићи“ не би могао без своје матице и базе, општине Источна Илиџа, и честитам начелнику Божовићу јер знам колико подршава овакве, али и сличне манифестације – рекао је Ћосић.

Младен Јанковић, директор Култрног центра Источно Ново Сарајево, изразио је задовољство што је дио, према његовим ријечима, најбоље манифестације овог типа у Српској и региона.

- Част ми је што сам дио стручног жирија овогодишњег сабора, поред професора Митровића и Димитрија Големовића - истакао је Јанковић.

Генерални покровитељи манифестације која ће трајати до 4. септембра су општина Источна Илиџа и СКУД „Војковићи“.

Коментари 0
Повезане вијести
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 27m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 20m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 53m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    3h 35m
    0