Svečano otvaranje 24. „Lut festa“

24.09.2023. 09:21
0
IZVOR: srna.rs

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2023“ svečano će biti otvoren danas.

Festival, koji će biti održan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, počeće u 18.00 časova predstavom „Vuk i sedam jarića“, u izvođenju Pozorišta lutaka iz Niša, u režiji Davora Dragojevića.

– Ovogodišnji festival održava se od 24. do 29. septembra pod motom „Glumac, lutka, animacija“ – rekao je Srni direktor ovog festivala Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji „Lut fest“ donosi veoma bogat takmičarski i prateći program Festivala, a u takmičarskom programu učestvuje 10 pozorišta iz Srbije, Estonije, Francuske, Izraela, Federacije BiH i Republike Srpske.

Mitrić je naveo da prateći program Festivala sadrži nekoliko obrazovnih i kreativnih segmenata poput okruglog stola o temi „Očuvanje nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta, kroz tradiciju lutkarskog pozorišta“, te predavanja „Primijenjeno pozorište – šta, kako, kome i zašto“,

Biće održane i promocije knjiga o lutkarstvu, radionice, te masterklas predavanje „Razlika između dramskog i lutkarskog igranja predstava“, kao i lutkarska radionica „Improvizovane lutke“.

Mitrić je naveo da je ovaj festival posebno značajan za razvoj kulture i promociju grada Istočnog Sarajeva, koje je postavio na mapu najznačajnijih gradova svjetskog lutkarstva.

Prema njegovim riječima, tradicija duga skoro četvrt vijeka, učešće više od 200 ansambala iz 40 zemalja svijeta, bogat takmičarski i prateći program, „Lut fest“ jasno i nedvosmisleno karakterišu kao jednu od najznačajnih pozorišnih manifestacija za djecu u Republici Srpskoj.

– Izložbe, radionice, masterklas predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju ovog festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti – dodao je Mitrić.

Predstave takmičarskog programa ocjenjivaće međunarodni žiri u sastavu profesor Bonjo Lungov, reditelj iz Bugarske, Milan Mađarev, dramaturg i reditelj iz Srbije i Mladen Janković, profesor i muzički pedagog iz Republike Srpske.

– Savjet Festivala ove godine plaketu „Zlatna anima – Radoslav Lazić“ dodjeljuje Pozorištu lutaka Niš za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciji lutkarstva povodom jubileja 65 godina postojanja, a biće uručena na svečanom otvaranju Festivala, kada će ovo pozorište izvesti i predstavu „Vuk i sedam jarića“ – naglasio je Mitrić.

Generalni pokrovitelj ove najstarije i jedinstvene manifestacije za djecu je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Forum teatar“, organizator Festivala, ima status reprezentativnog udruženja u oblasti pozorišne umjetnosti u Republici Srpskoj.

Resorno ministarstvo „Lut fest“ uvrstilo je u značajne republičke manifestacije i sve ove godine podržava i sufinansira ovj prestižni festival.

„Lut fest 2023“ finansijski su podržali grad Istočno Sarajevo, kao i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a generalni medijski pokrovitelji su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    18h 46m
    4
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    1h 51m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    23h 19m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    20h 53m
    3
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    1h 58m
    0