Svetosavski prijem Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO)

27.01.2023. 14:42
0
IZVOR: katera.news

Utemeljivač srpske crkve, države i školstva – Sveti Sava, proslavljen je danas prvi put na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Iako ovaj Univerzitet, kao krsnu slavu proslavlja Svete Ćirila i Metodija, ove godine, zajedno sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, u okviru svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, obilježen je i praznik posvećen Svetom Savi.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevo Milan Kulić izrazio je zadovoljstvo što se Savindan prvu godinu obilježava na Univerzitetu, očekujući, kako kaže, da se ovo održavanje narednih godina premjesti u nove prostorije zgrade Rektorata i Muzičke akademije.

On je istakao da je srpska istoriju iznjedrila planetarno važne ličnosti, od Tesle do Đokovića, ali, kako kaže, Sveti Sava je i najznačajnija istorijska ličnost, koja je za srpskom državu i narod uradila mnogo.

- Sveti Sava je dao našem narodu ono što je najvažnije, dao nam je da znamo ko smo - rekao je Kulić, te dodao da je Sveti Sava ne samo slava svih prosvjetnih radnika nego i svih radnika bez obzira na profesiju kojom se bave.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Jelena Starčević istakla je da srpski narod nikad nije bio u težoj situaciji, navodeći rusko-ukrajinske odnose, ali i dešavanja u susjednoj Srbiji, te položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Svakodnevno smo izloženi pritiscima i prijetnjama i težnjama da izgubimo svoj nacionalni identitet i da zaboravimo ko smo, i da nas na kraju dovedu do tačke gdje ćemo osjećati čak i stid što smo Srbi - rekla je ona, te naglasila da je pravo vrijeme da obilježavanje Savindana postane tradicija univerziteta u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da je praksa proslavljanja Savindana, pored krsne slave univerziteta, inicirana radi očuvanja srpskog nacionalnog jezika, pisma, tradicije i istorije.

Vladislav Topalović, dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči, istakao je da Sveti Sava ne smije biti zaboravljen u akademskoj zajednici, te da je važno skrenuti pažnju na to da srpska otadžbina, narod, nacija i nauka nisu nastali sredinom dvadesetog vijeka.

- Mi nismo počeli u Jajcu, ni u ZAVNOBiH-u, ni AVNOJ-u. Naša istorija je mnogo starija, počinje već početkom 13. vijeka kada je Sveti Sava u Bosni osnovao Dabrobosansku eparhiju i u Hercegovini, u Humu, Hercegovačku, tako da je sasvim prirodno da Sveti Sava bude proslavljan, jer tada počinje naš napredak i naš put ka budućnosti – rekao je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Prikazan ruski film o Svetom Savi u Palama Prikazan ruski film o Svetom Savi u Palama
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 56m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    5h 54m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    14h 20m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    12h 35m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    14h 14m
    0