Светосавски пријем Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)

27.01.2023. 14:42
0
ИЗВОР: katera.news

Утемељивач српске цркве, државе и школства – Свети Сава, прослављен је данас први пут на Универзитету у Источном Сарајеву.

Иако овај Универзитет, као крсну славу прославља Свете Ћирилa и Методијa, ове године, заједно са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, у оквиру свечаности поводом обиљежавања Дана Републике Српске, обиљежен је и празник посвећен Светом Сави.

Ректор Универзитета у Источном Сарајево Милан Кулић изразио је задовољство што се Савиндан прву годину обиљежава на Универзитету, очекујући, како каже, да се ово одржавање наредних година премјести у нове просторије зграде Ректората и Музичке академије.

Он је истакао да је српска историју изњедрила планетарно важне личности, од Тесле до Ђоковића, али, како каже, Свети Сава је и најзначајнија историјска личност, која је за српском државу и народ урадила много.

- Свети Сава је дао нашем народу оно што је најважније, дао нам је да знамо ко смо - рекао је Кулић, те додао да је Свети Сава не само слава свих просвјетних радника него и свих радника без обзира на професију којом се баве.

Помоћник министра за високо образовање Јелена Старчевић истакла је да српски народ никад није био у тежој ситуацији, наводећи руско-украјинске односе, али и дешавања у сусједној Србији, те положај српског народа на Косову и Метохији.

- Свакодневно смо изложени притисцима и пријетњама и тежњама да изгубимо свој национални идентитет и да заборавимо ко смо, и да нас на крају доведу до тачке гдје ћемо осјећати чак и стид што смо Срби - рекла је она, те нагласила да је право вријеме да обиљежавање Савиндана постане традиција универзитета у Републици Српској.

Она је додала да је пракса прослављања Савиндана, поред крсне славе универзитета, иницирана ради очувања српског националног језика, писма, традиције и историје.

Владислав Топаловић, декан Богословског факултета у Фочи, истакао је да Свети Сава не смије бити заборављен у академској заједници, те да је важно скренути пажњу на то да српска отаџбина, народ, нација и наука нису настали средином двадесетог вијека.

- Ми нисмо почели у Јајцу, ни у ЗАВНОБиХ-у, ни АВНОЈ-у. Наша историја је много старија, почиње већ почетком 13. вијека када је Свети Сава у Босни основао Дабробосанску епархију и у Херцеговини, у Хуму, Херцеговачку, тако да је сасвим природно да Свети Сава буде прослављан, јер тада почиње наш напредак и наш пут ка будућности – рекао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Приказан руски филм о Светом Сави у Палама Приказан руски филм о Светом Сави у Палама
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 20m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 34m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 41m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 11m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    20h 29m
    0