"Svitanje" - Roman o Prebilovcima predstavnjen osnovcima u Sokocu

28.03.2024. 15:06
1
IZVOR: srna.rs

U Osnovnoj školi "Sokolac" danas je promovisan roman "Svitanje" kroz razgovor učenika devetog razreda sa autorom Ivanom Spahić, koja je za ovu knjigu nagrađena "Zlatnom sovom" za 2023. godinu, Zavoda za udžebenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo.

Spahićeva je rekla novinarima da je napisala roman o Prebilovcima koji je specifičan zbog priče vezane za Drugi svjetski rat i događaj u tom mjestu, te da kroz druženje sa učenicima, kroz jedan istorijski čas, želi da vidi koliko oni znaju o dešavanjima u Prebilovcima i koliko ih interesuje ta tema.

Spahićeva je navela da je "Svitanje" njena prva objavljena knjiga, ali da ima još rukopisa sa tematikom iz nacionalne istorije.

- To je ono što propagiram i želja mi je da učenicima kažem da nije poenta u tome da raspirujemo zlo, ali da je veoma bitno da se sećamo stvari koje su se desile, kako se ne bi ponovile. Deca treba za znaju da kroz priče nauče šta je dobro, a šta je loše - izjavila je Spahićeva.

Prema njenim riječima "zlo uvek čuči u čovjeku" i to je tema o kojoj se uvijek može pričati, ali je bitno da ne preraste neke razmjere i da ne bude ta klica zla u djeci u ovakvim pričama i da ne ode u pogrešnom pravcu.

Ona je dodala da je knjiga pisana jednostavnim riječnikom i prilagođena dječijem uzrastu, te da postoji inicijativa da ovaj roman postane lektira.

Nataša Mihajlov iz Javne ustanove Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo naglasila je da je "Svitanje" jedan od romana za koji je žiri "Zlatne sove" ocijenio da bi mogao da prati nastavni plan, te da je zbog toga ova promocija zakazana sa učenicima devetog razreda osnovne škole.

Cilj svih aktivnosti, kako je navela, je da se očuva kolektivno sjećanje i pamćenje, jer je cijela radnja romana smještena u Prebilovce, da se to zlo ne zaboravi.

Direktor Osnovne škole "Sokolac" Đorđe Rajić ukazao je da je funkcija kulture sjećanja upoznavanje sa onim što ne smije da se zaboravi i što je dio srpske istorije.

Ivana Spahić je rođena u Beogradu, gdje je završila pedagogiju na Filozofskom fakulteta.
Roman "Svitanje" je njen prvi roman.

Spahićeva je za ovaj roman nagrađena "Zlatnom sovom" na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, a žiri je u saopštenju naveo da "mirni, svakodnevni život tihog radnog svijeta u selu Prebilovci biva presječen strašnim zločinom, pitajući se `Šta je sve krvavom ustaškom kamom zaustavljeno?`"

- Pripovijedanje je tim intezivnije što stiže iz usta mrtve djevojke kroz uplitanje tri vremena u nerazmirsivu pletenicu-vrijeme Života, vrijeme Smrti i vrijeme Vaskrsenja -  navedeno je u saopštenju žirija. 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Goran 28.03.2024. 20:29
    Neka majku zbodenu,o njenu crkvu jeliku,bijelim ruhom odjenu,za nasu tugu veliku,rece rodoljub Rajko Petrov Nogo,poeta je napisao u pjesmi svu srbsku muku u 2.sv.ratu

Povezane vijesti
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    15h 54m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    17h 9m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    23h 0m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    21h 27m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    23h 19m
    0