Težak poraz Erdogana na izborima

01.04.2024. 10:30
1
IZVOR: nezavisne.com

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je rano jutros da njegova vladajuća stranka nije postigala željeni rezultat na jučerašnjim lokalnim izborima, dodajući da će izvršiti samokritiku i pozabaviti se nedostacima.

Turci su kaznili Erdogana i njegovu stranku juče na lokalnim izborima širom zemlje, srušivši predsjednikove nade da će vratiti opštine u Istanbulu i Ankari koje je opozicija osvojila 2019. godine.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da izbori nisu kraj, već prekretnica za njegov savez, te dodao da je izborni ciklus, koji datira iz prošlog maja i koji je iscrpio tursku privredu, sada završen.

Aktuelni opozicioni gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su u nedjelju pobjedu na lokalnim izborima što znači da je stranka turskog predsjednika izgubila u dva najveća grada u zemlji.

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, kandidat glavne turske opozicione stranke CHP, proglasio je pobjedu rekavši da vodi s više od milion glasova nakon što je prebrojano 96 odsto glasačkih listića.

Gradonačelnik Ankare Mansur Javas, takođe iz stranke CHP, proglasio je pobjedu u tom gradu.

- Izbori su završeni, nastavljamo služiti Ankari i njenih šest miliona stanovnika bez diskriminacije - obećao je, prenosi "Index".

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Skijaš 01.04.2024. 14:23
    I Turci polako šalju svog baju u istorijju. Tako će uskoro i ovdašnji baja, samo što će on na smetljište istorije gdje i pripada.
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    12h 38m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 22m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    6h 7m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    3h 6m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    23h 49m
    0