Тежак пораз Ердогана на изборима

01.04.2024. 10:30
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је рано јутрос да његова владајућа странка није постигала жељени резултат на јучерашњим локалним изборима, додајући да ће извршити самокритику и позабавити се недостацима.

Турци су казнили Ердогана и његову странку јуче на локалним изборима широм земље, срушивши предсједникове наде да ће вратити општине у Истанбулу и Анкари које је опозиција освојила 2019. године.

Обраћајући се присталицама у Анкари, Ердоган је рекао да избори нису крај, већ прекретница за његов савез, те додао да је изборни циклус, који датира из прошлог маја и који је исцрпио турску привреду, сада завршен.

Актуелни опозициони градоначелници Истанбула и Анкаре прогласили су у недјељу побједу на локалним изборима што значи да је странка турског предсједника изгубила у два највећа града у земљи.

Истанбулски градоначелник Екрем Имамоглу, кандидат главне турске опозиционе странке ЦХП, прогласио је побједу рекавши да води с више од милион гласова након што је пребројано 96 одсто гласачких листића.

Градоначелник Анкаре Мансур Јавас, такође из странке ЦХП, прогласио је побједу у том граду.

- Избори су завршени, настављамо служити Анкари и њених шест милиона становника без дискриминације - обећао је, преноси "Index".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Skijaš 01.04.2024. 14:23
    I Turci polako šalju svog baju u istorijju. Tako će uskoro i ovdašnji baja, samo što će on na smetljište istorije gdje i pripada.
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    23h 36m
    3
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    4h 12m
    4
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    3h 54m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    21h 22m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    18h 29m
    0