Tinejdžerka Vanja Lošić pobjednica “Pitijade” u Rogatici

14.07.2023. 09:54
0
IZVOR: glassrpske.com

Iako tek srednjoškolka, Vanja Lošić iz rogatičkog sela Gornje Osovo napravila je najbolju pitu i osvojila prvo mjesto na trećoj “Pitijadi” koja je na Petrovdan održana na Borikama, a tajna njenog uspjeha je ljubav prema tradicionalnim jelima, koja priprema po receptu svoje majke i bake.

Ovaj djevojčurak, koji u septembru kreće u treći razred rogatičkog Srednjoškolskog centra “27. januar”, pokazao je da je pravi majstor za pripremanje ovog tradicionalnog jela koje je, kako kaže, umijesila i ispekla onako kako rade i ostale žene iz njenog kraja.

Na takmičenje za najpitu, u okviru manifestacije organizovane povodom krsne slave hrama na Borikama, prijavilo se 14 domaćica koje su napravile krompiruše sa čuvenim boričkim krompirom. 

- Za tijesto sam koristila bijelo pšenično brašno, so i tirit isključivo od krompira. Prelila sam je samo vodom i uljem jer je posna. Veoma sam srećna što sam pobijedila - kazala je Vanja kojoj je novčana nagrada u drugom planu.

Drugoplasiranu pitu izložila je Dragica Kačar, takođe iz Gornjeg Osova, a treće mjesto pripalo je piti koju je pripremila Valentina Pajić iz Rogatice.

- Bilo je teško izabrati najbolju pitu. Sve su bile odlične i morali smo tražiti sitnice da bismo izabrali pobjedničku - rekao je direktor  opštinske Turističke organizacije Predrag Ujić, koji je predsjedavao žiriju.

Poslije proglašenja najbolje pite i dodjele simboličnih nagrada organizovano je i takmičenje u jedenju ovog tradicionalnog jela, a u konkurenciji od desetak učesnika pobijedio je Dejan Manojlović iz Subotice. U ove krajeve došao je kod majke, a iskoristio je priliku da posjeti hram i oproba se u brzom jedenju pite.

Organizatori ovogodišnje “Pitijade” bili su paroh borički Dragan Jović i predsjednica Udruženja žena “Borike” Ivana Planojević. Oni su istakli da je cilj ove manifestacije afirmacija žena na selu i promocija najpoznatijeg boričkog proizvoda, krompira.

- Od osnivanja 2017. godine osnovni zadatak nam je socijalna, ekonomska i rodna ravnopravnost žena, a članice našeg udruženja su uglavnom domaćice i žene koje se bave poljoprivredom - istakla je Planojevićeva.

Slava hrama

Petrovdan je i krsna slava hrama na Borikama, a svetu liturgiju služio je paroh borički Dragan Jović uz podršku starješine crkve Svete trojice u Rogatici prote Predraga Masala, koji je održao zanimljivu besjedu o apostolima Petru i Pavlu čija imena više od jednog vijeka nosi borički hram. Nakon liturgije kod spomen-obilježja u porti crkve održan je parastos za 81 poginulog borca i deset civilnih žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata sa boričkog platoa.

Piše: Sreten Mitrović

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    3h 3m
    0
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    17h 57m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    3h 56m
    1
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    22h 19m
    4
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    22h 44m
    0