Тинејџерка Вања Лошић побједница “Питијаде” у Рогатици

14.07.2023. 09:54
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Иако тек средњошколка, Вања Лошић из рогатичког села Горње Осово направила је најбољу питу и освојила прво мјесто на трећој “Питијади” која је на Петровдан одржана на Борикама, а тајна њеног успјеха је љубав према традиционалним јелима, која припрема по рецепту своје мајке и баке.

Овај дјевојчурак, који у септембру креће у трећи разред рогатичког Средњошколског центра “27. јануар”, показао је да је прави мајстор за припремање овог традиционалног јела које је, како каже, умијесила и испекла онако како раде и остале жене из њеног краја.

На такмичење за најпиту, у оквиру манифестације организоване поводом крсне славе храма на Борикама, пријавило се 14 домаћица које су направиле кромпируше са чувеним боричким кромпиром. 

- За тијесто сам користила бијело пшенично брашно, со и тирит искључиво од кромпира. Прелила сам је само водом и уљем јер је посна. Веома сам срећна што сам побиједила - казала је Вања којој је новчана награда у другом плану.

Другопласирану питу изложила је Драгица Качар, такође из Горњег Осова, а треће мјесто припало је пити коју је припремила Валентина Пајић из Рогатице.

- Било је тешко изабрати најбољу питу. Све су биле одличне и морали смо тражити ситнице да бисмо изабрали побједничку - рекао је директор  општинске Туристичке организације Предраг Ујић, који је предсједавао жирију.

Послије проглашења најбоље пите и додјеле симболичних награда организовано је и такмичење у једењу овог традиционалног јела, а у конкуренцији од десетак учесника побиједио је Дејан Манојловић из Суботице. У ове крајеве дошао је код мајке, а искористио је прилику да посјети храм и опроба се у брзом једењу пите.

Организатори овогодишње “Питијаде” били су парох борички Драган Јовић и предсједница Удружења жена “Борике” Ивана Планојевић. Они су истакли да је циљ ове манифестације афирмација жена на селу и промоција најпознатијег боричког производа, кромпира.

- Од оснивања 2017. године основни задатак нам је социјална, економска и родна равноправност жена, а чланице нашег удружења су углавном домаћице и жене које се баве пољопривредом - истакла је Планојевићева.

Слава храма

Петровдан је и крсна слава храма на Борикама, а свету литургију служио је парох борички Драган Јовић уз подршку старјешине цркве Свете тројице у Рогатици проте Предрага Масала, који је одржао занимљиву бесједу о апостолима Петру и Павлу чија имена више од једног вијека носи борички храм. Након литургије код спомен-обиљежја у порти цркве одржан је парастос за 81 погинулог борца и десет цивилних жртава Одбрамбено-отаџбинског рата са боричког платоа.

Пише: Сретен Митровић

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    17h 10m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    16h 52m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    17h 46m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    14h 41m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    13h 43m
    0