Todorović: U situaciji osvete svi su stradalnici, ona ne ispravlja ni uzrok, ni prošlost

24.03.2022. 19:25
0
IZVOR: srpskainfo.com

Osveta, kao jedan od problema koji prati ljude i njihove sudbine, svoje i tuđe suočavanje sa osvetom i oprostom, glavna je tema predstave “Smrt i Bojana”, koja će u subotu premijerno biti odigrana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ovaj komad scenariste i režisera Zorana Todorovića biće odigran u 20 časova, a autor je rekao da je predstava nastala slučajno, ali da je na kraju na pozorišnoj sceni oživjela u pravom trenutku.

– Komad je nastao kao određeni eksperiment. Ništa ozbiljno, niti sa jasnom namjerom oživljavanja na sceni. Nekoliko godina kasnije sam shvatio da sam indirektno vezan za njega i odlučio sam da ga oživim. Čekao sam pravi trenutak kada ću tekstu udahnuti život – rekao je Todorović.

On je dodao da je tema osvete i oprosta koja se provlači kao lajtmotiv kroz komad teška, ali da je suština jasna, jer osveta nikad nije dobra, bez obzira na to da li je odnos pojedinca prema njoj starozavjetni ili hrišćanski.

– Osveta je izazvana nečim što ne može da bude dobro. Osveta je tragedija u dva čina. Akcija i reakcija. Kada su ljudski životi u pitanju, tu nema pobjednika. Moja priča je u jednom činu. U njemu se dešava reakcija kroz koju saznajemo i šta joj je prethodilo kao akcija. Oprost se dešava, ali ipak ne može da dođe u prvi plan pred težinom i surovosti osvete. U situaciji osvete svi su stradalnici, a rijetko ko doživi pravo zadovoljstvo jer osveta ne ispravlja ni uzrok, ni prošlost – kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, kompleksnost osvete i oprosta navela ga je da napiše komad koji je, kako kaže, jasan i opipljiv za svakoga ko ga pročita ili pogleda.

– Naravno, kao što volim da radim sa režijom vlastitih tekstova, scenska izvedba se u mnogim detaljima odmakla od originala i dala predstavi oblik za univerzalno prepoznavanje situacije u kojoj se nalaze likovi – kaže autor za Glas Srpske.

Predstava je nastala u produkciji Studija za kreativno pisanje, scensku produkciju i režiju “Teatrolog” i, kako Todorović ističe, djelo je malog broja ljudi, ali velike posvećenosti i ljubavi svih učesnika u njenom nastanku, što je, smatra on, ključna stvar, bez obzira na ogroman trud.

– U stvaranju je učestvovao optimalan broj ljudi. Drugim riječima, glumci i ja. Predstave sa budžetom kojim mi raspolažemo ne dozvoljavaju učešće realno potrebnih saradnika, tako da sve ostaje na nama. Ja sam, opet, pored režije, zadužen za scenu, kostime, rekvizite, muziku, svjetlo i ostalo. Glumci učestvuju koliko mogu i pomažu u svakom segmentu da bismo dobili konkretan i zaokružen “proizvod”. Možda će nekad biti bolji uslovi, a do tada snalazimo se kako znamo i umijemo – zaključio je Todorović.

Osim Todorovića, u višestrukoj ulozi režisera, scenariste i organizatora, u stvaranje komada uključena je i glumačka ekipa u sastavu Nadežda Drašković, Nikola Šehovac, Nemanja Popović i Budimirka Kenjić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zoran Todorović, scenarista, o predstavi “Miro(pomazani)”: Nimalo naivan spoj komedije i tragedije Zoran Todorović, scenarista, o predstavi “Miro(pomazani)”: Nimalo naivan spoj komedije i t...
Nagrađeni dramski tekst „(Miro)pomazani" biće oživljen na sceni Nagrađeni dramski tekst „(Miro)pomazani" biće oživljen na sceni
Komedija „Miro/pomazani/" Zorana Todorovića najbolji dramski tekst na konkursu „Reci naglas“ Komedija „Miro/pomazani/" Zorana Todorovića najbolji dramski tekst na konkursu „Reci naglas“
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    19h 38m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    17h 40m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    16h 33m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    16h 38m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    15h 41m
    1