Tomić: Povećan broj oboljelih od multiple skleroze

24.10.2023. 14:46
0
IZVOR: srna.rs

Udruženje oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije održalo je danas redovnu godišnju skupštinu na kojoj je istaknuto da je primjetan broj novooboljelih, prvenstveno mlađe populacije, te još jednom ukazano da je potrebna veća podrška lokalnih zajednica radu ove asocijacije, koja okuplja oboljele iz 14 opština.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije Nataša Tomić izjavila je Srni da su danas razmotreni izvještaji o radu i aktivnostima tokom ove, kao i planovi za narednu godinu.

- Nažalost, povećan je broj oboljelih i to mlađe populacije. Udruženje Sarajevsko-romanijske regije sada broji 267 registrovanih članova, ali, nažalost, ima mnogo ljudi za koje znamo da su oboljeli, ali još se nisu javili Udruženju. Apelovala bih na te ljude da nam se jave - zajedno možemo više i lakše nam je kada se udružimo - rekla je Tomićeva.

Govoreći o finansiranju Udruženja, Tomićeva je navela da tu nema velikih promjena i da od 14 opština, koliko pokrivaju, samo nekoliko njih pomaže rad i pruža finansijsku pomoć.

- Jedino nas redovno i stalno podržava opština Istočno Novo Sarajevo, na čijem smo budžetu. One opštine koje su nam pomagale ranije, to čine i sada, ali novih pomaka nema. Dakle, osim ove opštine, još nam povremeno pomažu Istočna Ilidža, Pale, Višegrad, Trnovo i Kalinovik - navela je Tomićeva.

Tomićeva je rekala da je kako prošle, tako i ove godine, realizovano mnogo aktivnosti, a trudiće se da tako rade i ubuduće.

- Redovno smo organizovali i posjete našim članovima, a realizovali smo projekat u školama o edukaciji o ovoj bolesti - navela je Tomićeva i dodala da imaju i dobru saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Ona je još jednom ukazala da je važno da oboljeli shvate da je multipla skleroza oboljenje sa kojim je potrebno naučiti živjeti, odnosno da moraju da se bore, imaju pozitivan stav o životu koliko god je to moguće, jer život mora da se nastavi.

Nakon održane redovne godišnje Skupštine na Tvrdimićima upriličen je ručak i druženje članova Udruženja i gostiju iz drugih regija.

Članovi Udruženja oboljelih od multiple skleroze su sa područja opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale, Sokolac, Istočni Stari Grad, Trnovo, Rogatica, Han Pijesak, Foča, Novo Goražde, Višegrad, Rudo, Čajniče i Kalinovik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Oko 15 pacijenata oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije na terapiji Oko 15 pacijenata oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije na terapiji
U Srpskoj oko 2.000 oboljelih od multipla skleroze U Srpskoj oko 2.000 oboljelih od multipla skleroze
U utorak predavanje o značaju pravovremenog liječenja multipla skleroze U utorak predavanje o značaju pravovremenog liječenja multipla skleroze
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    20h 9m
    0
  • Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
    20h 17m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    13h 37m
    0
  • Nevrijeme odnijelo krov, šteta velika
    21h 58m
    0
  • Zemljotres u BiH
    23h 44m
    0