Traženje nestalih lica provoditi samo u skladu sa zakonom

10.10.2022. 15:24
0
IZVOR: srna.rs

Traženje nestalih lica na teritoriji Republike Srpske i FBiH mora da se sprovodi, ali isključivo u okviru zakona, posredstvom nadležnih institucija, zaključili su danas učesnici sastanka u Istočnom Sarajevu posvećenog posljednjim dešavanjima u procesu traženja nestalih na teritoriji Srpske.

Zamjenik predsjednika Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočnog Sarajeva Goran Timotija izjavio je novinarima da je riječ o događajima od 17. septembra u opštinama Pale i Trnovo, odnosno o pretraživanju i prekopavanju srpske zemlje od grupe građana bošnjačke nacionalnosti, a u vezi sa traženjem nestalih članova njihovih porodica, bez znanja bilo koje institucije Republike Srpske, posebno MUP-a.

- Nečuveno je da neformalna grupa građana Bošnjaka iz Konjica bez saznanja zvaničnih organa, odnosno MUP-a Republike Srpske pretražuje i prekopava privatna srpska imanja u Kasindolskoj rijeci tražeći svoje nestale članove porodica. Mi nemamo ništa protiv procesa traženja, ali insistiramo da taj proces sprovode nadležene institucije na legalan način - poručio je Timotija.

On je najavio održavanje sastanka na nivou nadležnih institucija Republike Srpske s ciljem predupređivanja održavanja i organizovanja ovakvih i eventualno sličnih nemilih događaja.

Prema njegovoj ocjeni, ovako jednostrano ponašanje grupe Bošnjaka moglo je da dovede do većih incidenata i ozbiljnih međunacionalnih problema.

Timotija je dodao da ne samo MUP Republike Srpske, nego ni Institut za nestala lica BiH nije bio obaviješten o ovim događajima.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Pale Jasna Lazarević-Gavrilović rekla je da se ova organizacija na insistiranje boraca i građana Pala uključila u rasvjetljavanje ovog nemilog događaja koji je uznemirio stanovništvo Pala.

Ona smatra da se MUP Republike Srpske mora energičnije i efikasnije uključiti u rješavanje ovog problema, koji prati niz kontroverznih informacija.

- Boračka organizacija je pri stavu da sve porodice u BiH treba da pronađu svoje nestale, i poginule, ali to se mora odvijati u legalnoj proceduri -  navela je Lazarević-Gavrilović.

Šef Područne kancelarije Instituta za nestala lica BiH u Istočnom Sarajevu Željko Mandić pojasnio je da su se pomenutog dana desila dva odvojena događaja, ali da su predstavnici Instituta bili samo na jednoj lokaciji, naselju Dvorišta kod Pala, i to na poziv dva svjedoka koji su im pokazali lokaciju gdje se navodno nalaze posmrtni ostaci njihovog nestalog srodnika, o čemu je Institut već imao određena saznanja.

- Mi iz Instituta za nestala lica radimo u skladu sa zakonom i tražimo one koji imaju status nestalog lica - rekao je Mandić.

On je odbacio spekulacije da su članovi Instituta bili uključeni u nezakonite radnje pretraga i prekopavanja privatnih imanja.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvu BiH već je podnesen jedan zahtjev za ekshumaciju, o čemu treba da odluči Sud BiH.

Mandić je najavio da će Institut za nestala lica BiH u petak na Treskavici započeti traženje lokacije na kojoj se nalazi nestali borac Vojske Republike Srpske.

Član Savjetodavnog odbora u Institutu za nestala lica BiH Aljonka eletović navela je da je Institut radio u zakonskom okviru i to po prijavi NN lica, ali su to zloupotrijebili neki ljudi iz Konjica, koji su masovno došli na privatnu srpsku zemlju i bespravno prekopavali njihova imanja pod izgovorom da traže svoje nestale saborce, što je izazvalo ogorčenje i revolt lokalnog srpskog stanovništva.

Ona je ocijenila da odsustvo predstavnika MUP-a Republike Srpske, Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštiru SIPA sa današnjeg sastanka predstavlja neozbiljan odnos prema srpskim žrtvama i njihovim porodicama.

Prema njenim riječima, MUP mora da pronađe i procesuira lica odgovorna za ove nezakonite radnje i uznemiravanje javnosti.

I ona je ponovila da proces traženja nestalih lica ne smije biti zaustavljen, ali da se mora odvijati u skladu sa zakonom i propisanim procedurama, a ne na nelegalan i bahat način, koji može dovesti do neželjenih incidenata.

Ovaj sastanak organizovala je Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a prisustvovali su predstavnici Grada Istočno Sarajevo, član Savjetodavnog odbora u Institutu za nestala lica BiH Aljonka eletović, šef Područne kancelarije Instituta za nestala lica BiH u Istočnom Sarajevu Željko Mandić, te predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i boračkih organizacija sa ovog područja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora
Konkurs za srednjoškolce povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Konkurs za srednjoškolce povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    18h 15m
    1
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    22h 3m
    4
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 8m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    7h 32m
    0
  • NBA igraču doživotna suspenzija
    20h 25m
    0