Тражење несталих лица проводити само у складу са законом

10.10.2022. 15:24
0
ИЗВОР: srna.rs

Тражење несталих лица на територији Републике Српске и ФБиХ мора да се спроводи, али искључиво у оквиру закона, посредством надлежних институција, закључили су данас учесници састанка у Источном Сарајеву посвећеног посљедњим дешавањима у процесу тражења несталих на територији Српске.

Замјеник предсједника Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источног Сарајева Горан Тимотија изјавио је новинарима да је ријеч о догађајима од 17. септембра у општинама Пале и Трново, односно о претраживању и прекопавању српске земље од групе грађана бошњачке националности, а у вези са тражењем несталих чланова њихових породица, без знања било које институције Републике Српске, посебно МУП-а.

- Нечувено је да неформална група грађана Бошњака из Коњица без сазнања званичних органа, односно МУП-а Републике Српске претражује и прекопава приватна српска имања у Касиндолској ријеци тражећи своје нестале чланове породица. Ми немамо ништа против процеса тражења, али инсистирамо да тај процес спроводе надлежене институције на легалан начин - поручио је Тимотија.

Он је најавио одржавање састанка на нивоу надлежних институција Републике Српске с циљем предупређивања одржавања и организовања оваквих и евентуално сличних немилих догађаја.

Према његовој оцјени, овако једнострано понашање групе Бошњака могло је да доведе до већих инцидената и озбиљних међунационалних проблема.

Тимотија је додао да не само МУП Републике Српске, него ни Институт за нестала лица БиХ није био обавијештен о овим догађајима.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић-Гавриловић рекла је да се ова организација на инсистирање бораца и грађана Пала укључила у расвјетљавање овог немилог догађаја који је узнемирио становништво Пала.

Она сматра да се МУП Републике Српске мора енергичније и ефикасније укључити у рјешавање овог проблема, који прати низ контроверзних информација.

- Борачка организација је при ставу да све породице у БиХ треба да пронађу своје нестале, и погинуле, али то се мора одвијати у легалној процедури -  навела је Лазаревић-Гавриловић.

Шеф Подручне канцеларије Института за нестала лица БиХ у Источном Сарајеву Жељко Мандић појаснио је да су се поменутог дана десила два одвојена догађаја, али да су представници Института били само на једној локацији, насељу Дворишта код Пала, и то на позив два свједока који су им показали локацију гдје се наводно налазе посмртни остаци њиховог несталог сродника, о чему је Институт већ имао одређена сазнања.

- Ми из Института за нестала лица радимо у складу са законом и тражимо оне који имају статус несталог лица - рекао је Мандић.

Он је одбацио спекулације да су чланови Института били укључени у незаконите радње претрага и прекопавања приватних имања.

Према његовим ријечима, Тужилаштву БиХ већ је поднесен један захтјев за ексхумацију, о чему треба да одлучи Суд БиХ.

Мандић је најавио да ће Институт за нестала лица БиХ у петак на Трескавици започети тражење локације на којој се налази нестали борац Војске Републике Српске.

Члан Савјетодавног одбора у Институту за нестала лица БиХ Аљонка Џелетовић навела је да је Институт радио у законском оквиру и то по пријави НН лица, али су то злоупотријебили неки људи из Коњица, који су масовно дошли на приватну српску земљу и бесправно прекопавали њихова имања под изговором да траже своје нестале саборце, што је изазвало огорчење и револт локалног српског становништва.

Она је оцијенила да одсуство представника МУП-а Републике Српске, Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиру СИПА са данашњег састанка представља неозбиљан однос према српским жртвама и њиховим породицама.

Према њеним ријечима, МУП мора да пронађе и процесуира лица одговорна за ове незаконите радње и узнемиравање јавности.

И она је поновила да процес тражења несталих лица не смије бити заустављен, али да се мора одвијати у складу са законом и прописаним процедурама, а не на нелегалан и бахат начин, који може довести до нежељених инцидената.

Овај састанак организовала је Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, а присуствовали су представници Града Источно Сарајево, члан Савјетодавног одбора у Институту за нестала лица БиХ Аљонка Џелетовић, шеф Подручне канцеларије Института за нестала лица БиХ у Источном Сарајеву Жељко Мандић, те представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, као и борачких организација са овог подручја.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 17m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 52m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 51m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 18m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 10m
    0