Traži se mjesto više u vrtiću "Buba-Mara" (FOTO)

16.02.2022. 13:37
1
IZVOR: Katera

Kapaciteti Dječijeg centra "Buba-Mara" iz Pala, uprkos nedavnom otvaranju novog objekta i proširenju smještajnih kapaciteta ove predškolske ustanove, već su popunjeni i ova ustanova ne može da primi svu djecu koja se prijave na konkurs za upis.

Kaže ovo u razgovoru za portal Katera direktor DC "Buba-Mara" Vanja Jugović, te dodaje da su ovakve vijesti s jedne strane pozitivne, što znači da vlada velika zainteresovanost roditelja da im djeca pohađaju ovu predškolsku ustanovu.

- Gledali smo da svu djecu koja su starija od tri godine primimo na upisnom konkursu, a ono što nam je ostalo prostora, primili smo u jaslički uzrast. Bukvalno smo sada krcati i ostalo nam je 41 dijete "ispod crte", koje nismo uspjeli da upišemo - kaže Jugovićeva.

Ona ističe da je DC "Buba-Mara" prije izgradnje novog objekta mogla da primi 181 dijete, a da su proširenjem vrtića uspjeli da upišu dodatnih 100 djece.

Slika


- Sada trenutno imamo 275 djece, od čega imamo pet vaspitno-obrazovno-jasličkih grupa, odnosno djece od šest mjeseci do tri godine starosti, te sedam vrtićkih grupa, koje čine djeca od tri do šest godina starosti - kaže Jugovićeva.

Dodaje da je opština Pale izašla u susret ovom vrtiću omogućivši dodatno povećanje broja djece po grupama za 20 odsto, onoliko koliko ih slijedi po zakonu, međutim, ipak nisu uspjeli da prime sve mališane na prethodnom upisnom konkursu.

- Nema dana da se neko ne javi od roditelja, da želi da upiše dijete u naš vrtić, a radi se o tim kategorijama od godinu do tri godine starosti - kaže direktorica Jugović.

Ona izražava nadu da će od proljeća ovaj vrtić biti bogatiji za novo odjeljenje u Mokrom, gdje će biti smješteno oko dvadesetoro mališana.

Slika


- Ide se ka tom smjeru da se u zgradi Osnovne škole "Mokro" osposobe prostorije i prilagode dječijem uzrastu i to će biti fantastično za mjesnu zajednicu Mokro - kaže Jugovićeva.

Dodaje da su prezadovoljni novim objektom koji je izgrađen uz staru zgradu vrtića "Buba-Mara" na Palama, posebno funkcionalnim prostorijama za boravak i igru mališana.

- Dobili smo funkcionalan prostor prilagođen njihovom uzrastu i potrebama mališana, i prezadovoljni smo što možemo da primimo toliko djece i da smo pritom zaposlili još 12 ljudi - kaže Jugovićeva i dodaje da u vrtiću "Buba-Mara" ukupno radi 39 radnika.

Osim vrtića "Buba-Mara" u Palama postoje još dva privatna vrtića, a Jugovićeva ističe da nije tačna informacija da je boravak djece u privatnim vrtićima skuplji u odnosu na državni.

- Cijena boravka za jedno dijete u našem vrtiću je 350 KM, s tim da opština subvencioniše za jedno dijete sa 180 KM, dok roditelj plaća 170 KM. Ako roditelji imaju dvoje djece u vrtiću, opština subvencioniše sa 230 KM, a roditelji plaćaju za drugo dijete 120 KM - kaže Jugovićeva i dodaje da je u Palama na snazi dobra i kvalitetna pronatalitetna politika.

Podsjeća da je boravak za treće i četvrto dijete besplatan u vrtiću "Buba-Mara".

Jugovićeva dodaje da će u ovom vrtiću uskoro biti otvoren centar za rani rast i razvoj, a činjenica je, prema njenim riječima, da takav centar do sada nije postojao na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    AHA 16.02.2022. 15:09
    Hm... Za boravak djeteta u ovom obdaništu vam treba, vjerovali ili ne, štela.
Povezane vijesti
Vatrogasci iz Vatrogasne jedinice Pale u posjeti mališanima iz vrtića „Buba Mara“ (FOTO) Vatrogasci iz Vatrogasne jedinice Pale u posjeti mališanima iz vrtića „Buba Mara“ (FOTO)
Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO) Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    9h 16m
    0
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    21h 13m
    0
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    3h 33m
    2
  • Sjećanje na umjetnicu Katarinu Ivanović
    1h 12m
    0
  • Super ljudske priče iz Foče: Nemanja Trivun, heroj koji spasava živote
    7h 25m
    0