Тражи се мјесто више у вртићу "Буба-Мара" (ФОТО)

16.02.2022. 13:37
1
ИЗВОР: Катера

Капацитети Дјечијег центра "Буба-Мара" из Пала, упркос недавном отварању новог објекта и проширењу смјештајних капацитета ове предшколске установе, већ су попуњени и ова установа не може да прими сву дјецу која се пријаве на конкурс за упис.

Каже ово у разговору за портал Катера директор ДЦ "Буба-Мара" Вања Југовић, те додаје да су овакве вијести с једне стране позитивне, што значи да влада велика заинтересованост родитеља да им дјеца похађају ову предшколску установу.

- Гледали смо да сву дјецу која су старија од три године примимо на уписном конкурсу, а оно што нам је остало простора, примили смо у јаслички узраст. Буквално смо сада крцати и остало нам је 41 дијете "испод црте", које нисмо успјели да упишемо - каже Југовићева.

Она истиче да је ДЦ "Буба-Мара" прије изградње новог објекта могла да прими 181 дијете, а да су проширењем вртића успјели да упишу додатних 100 дјеце.

Слика


- Сада тренутно имамо 275 дјеце, од чега имамо пет васпитно-образовно-јасличких група, односно дјеце од шест мјесеци до три године старости, те седам вртићких група, које чине дјеца од три до шест година старости - каже Југовићева.

Додаје да је општина Пале изашла у сусрет овом вртићу омогућивши додатно повећање броја дјеце по групама за 20 одсто, онолико колико их слиједи по закону, међутим, ипак нису успјели да приме све малишане на претходном уписном конкурсу.

- Нема дана да се неко не јави од родитеља, да жели да упише дијете у наш вртић, а ради се о тим категоријама од годину до три године старости - каже директорица Југовић.

Она изражава наду да ће од прољећа овај вртић бити богатији за ново одјељење у Мокром, гдје ће бити смјештено око двадесеторо малишана.

Слика


- Иде се ка том смјеру да се у згради Основне школе "Мокро" оспособе просторије и прилагоде дјечијем узрасту и то ће бити фантастично за мјесну заједницу Мокро - каже Југовићева.

Додаје да су презадовољни новим објектом који је изграђен уз стару зграду вртића "Буба-Мара" на Палама, посебно функционалним просторијама за боравак и игру малишана.

- Добили смо функционалан простор прилагођен њиховом узрасту и потребама малишана, и презадовољни смо што можемо да примимо толико дјеце и да смо притом запослили још 12 људи - каже Југовићева и додаје да у вртићу "Буба-Мара" укупно ради 39 радника.

Осим вртића "Буба-Мара" у Палама постоје још два приватна вртића, а Југовићева истиче да није тачна информација да је боравак дјеце у приватним вртићима скупљи у односу на државни.

- Цијена боравка за једно дијете у нашем вртићу је 350 КМ, с тим да општина субвенционише за једно дијете са 180 КМ, док родитељ плаћа 170 КМ. Ако родитељи имају двоје дјеце у вртићу, општина субвенционише са 230 КМ, а родитељи плаћају за друго дијете 120 КМ - каже Југовићева и додаје да је у Палама на снази добра и квалитетна пронаталитетна политика.

Подсјећа да је боравак за треће и четврто дијете бесплатан у вртићу "Буба-Мара".

Југовићева додаје да ће у овом вртићу ускоро бити отворен центар за рани раст и развој, а чињеница је, према њеним ријечима, да такав центар до сада није постојао на Сарајевско-романијској регији.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    AHA 16.02.2022. 15:09
    Hm... Za boravak djeteta u ovom obdaništu vam treba, vjerovali ili ne, štela.
Повезане вијести
Ватрогасци из Ватрогасне јединице Пале у посјети малишанима из вртића „Буба Мара“ (ФОТО) Ватрогасци из Ватрогасне јединице Пале у посјети малишанима из вртића „Буба Мара“ (ФОТО)
Пронађен засад марихуане у Палама (ФОТО) Пронађен засад марихуане у Палама (ФОТО)
Роде су биле први гости у кафићу у Палама Роде су биле први гости у кафићу у Палама
Најчитаније
  • Пронађен засад марихуане у Палама (ФОТО)
    7h 27m
    0
  • У Сарајеву покренуто клизиште (ФОТО)
    19h 24m
    0
  • Јак земљотрес погодио Србију
    23h 56m
    0
  • У петак хуманитарни базар у дворишту вртића „Коцкалоне“ у Источној Илиџи
    23h 24m
    0
  • Пронађена Анастасија Кауриновић
    1h 44m
    1