Trebević: Klizište na Zlatištu prijeti Starom Gradu?

12.10.2024. 10:10
0
IZVOR: rtvbn.com

Na Zlatištu na Trebeviću u opštini Istočni Stari Grad, a na samoj entitetskoj granici FBiH i gusto naseljenog područja sarajevske opštine Stari Grad došlo je do klizišta.

Prema informacijama opštine Istočni Stari Grad a nakon izlaska na teren predstavnika ove opštine i opštine Stari Grad, te civilne kantonalne zaštite i civilne zaštite Istočni Stari Grad , kao i nadležne inspekcije Grada Istočno Sarajevo utvrđeno je da je došlo do začepljenja drenažnih kanala i odvoda u kojima se zadržavao prirodan tok slivanja voda sa planine Trebević.

Ekipe sa mehanizacijom su na terenu,  vrši se čišćenje ali i radovi koju će vodu usmjeriti izvan naseljenog dijela na obroncima Trebevića.

Slika

Foto: rtvbn.com

U sapštenju opštine Istočni Stari Grad stoji i da će inpekcijski organi naložiti izradu projekta sanacije koji će ova opština provesti po hitnom postupku.

Iz Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo kažu da je prema izvještaju Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo jedan od osnovnih uzroka klizišta deponovanje određenih materijala sa obližnjih gradilišta na Trebeviću.

Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, kaže da sam taj pritisak i težina deponovanog materijala je pokrenuo klizište, odnosno zemljište ispod tog dijela.

On kaže da su na terenu i da prate stanje.

Slika

Foto: rtvbn.com

- Evidentno je klizanje tla, sad u kojoj mjeri to je jako teško odrediti i imamo stručna lica koja će to konkretno znati. Mi se konkretno u ovom slučaju bavimo zaštitom ljudi, i materijalnih dobara i evo iznalazimo i pokušavamo da iznalazimo rješenje kako dalje - rekao je Brkanić za BN TV.

Pomoćnik direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Mirsad Medić navodi da je stanje na terenu, gledajući iz preliminarnog izvješataja alarmantno, ipak je zadnji krak tog klizišta na 50 metara od prvih kuća sa tendencijom napredovanja, jer zadnje pukotine govore da je bilo pomjeranje preko dva metra, tako gvore nadležne institucije.

Ekolog profesor doktor Nusret Drešković ističe da je razlog pojave klizišta na Trebeviću povećan intezitet gradnje i sječa šume.

- Imali smo do sada drvenastu vegetaciju koja je do sada svojim korjenim sistemom i svojim fiziološkim funkcijama održavala taj prostor u kontekstu nekog prirodnog ambijenta a to je da stabilizira padine. I sada se pokušava prevetntivno djelovati, što je jako teško jer šteta je već učinjena u kontekstu okoliša i pritisaka na okliš - naglašava on.

Da li su svi nadležni reagovali na vrijeme i da li su se vodili onom starom narodnom izrekom da je "bolje spriječiti nego liječiti", ostaje nam da vidimo u narednom periodu i da se nadamo da se stravični scenario iz Jablanice neće ponoviti.

Video: rtvbn.com

Komentari 0
Povezane vijesti
U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO) U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
Potencijalno klizište u Sarajevu: Opština poslala upozorenje (FOTO) Potencijalno klizište u Sarajevu: Opština poslala upozorenje (FOTO)
Trebević postaje centar medicinskog turizma Trebević postaje centar medicinskog turizma
Najčitanije
  • Preminula novinarka Zorica Kusmuk
    23h 52m
    2
  • Uskoro velika promjena vezana za pasoše
    15h 3m
    1
  • Demanti povodom teksta „Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi“
    23h 4m
    3
  • Novi problemi potresaju „Šume Srpske“
    18h 43m
    0
  • Srednjoškolci obradovali mališane u Bolnici „Srbija“ - dječiji osmijeh nema cijenu
    21h 42m
    0