Tužilaštvo BiH podiglo još jednu optužnicu za zločin u Jošanici

23.07.2024. 14:38
0
IZVOR: radiofoca.com

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika takozvane ABiH Amela Isića, nastanjenog u Švedskoj, državljanina BiH i Kraljevine Švedske, zbog učešća u ubistvima srpskih civila u fočanskom selu Jošanica i okolnim zaseocima 19. decembra 1992. godine.

- Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika bataljona “Vatra” Višegradske brigade ABiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme sukoba. U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima ABiH, krajem 1992. godine učestvovao u napadu na selo Jošanica u opštini Foča, kao i okolne zaseoke, nastanjene uglavnom civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti - navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva podsjećaju da je prilikom napada ubijeno 56 lica srpske nacionalnosti, 10 lica je ranjeno, a kuće i pomoćni objekti uništeni i zapaljeni.

- Optuženi Isić tereti se da je sa drugim pripadnicima Armije BiH, lično i direktno, učestvovao u ubistvima više žrtava u napadnutim selima. Optuženi se tereti za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina i povrede zakona ili običaja ratovanja.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 160 svjedoka, jednog stručnog vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala - stoji u saopštenju.

Na Nikoljdan 1992. godine u fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica muslimanska vojska ubila je 56 mještana srpske nacionalnosti, mnoge od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece.

Za zločine u Jošanici trenutno se vodi postupak u Sudu BiH protiv 13 bivših komandanata i pripadnika takozvane ABiH.

Optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Novinar: Igor Janković

Komentari 0
Povezane vijesti
Podignuta optužnica za ubistvo Danke Ilić Podignuta optužnica za ubistvo Danke Ilić
Vojnici razoružani, pa izrešetani u Čemernu Vojnici razoružani, pa izrešetani u Čemernu
Optužnica protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv srpskih civila Optužnica protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv srpskih civila
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    19h 21m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    19h 23m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    15h 35m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    18h 26m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    18h 20m
    0